Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Bojnická nemocnica spustila novú JIS pre pacientov s COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nad oddelením podľa riaditeľa nemocnice prevzal odbornú záštitu jeden lekár, ktorý tam bude každý deň a ďalší lekári sa tam striedajú v službách.

Bojnice 16. decembra (TASR) - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach tento týždeň spustila novú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS) pre pacientov s COVID-19 s technológiou high flow. Vedenie pre tamojšiu zlú situáciu zakázalo čerpanie dovoleniek, s výzvou o pomoc sa obrátilo na ambulantných lekárov.

"Nová JIS je špeciálne oddelenie pre pacientov s COVID-19 na vysoko prietokovom kyslíku. Je tam desať lôžok s high flow. Máme tri nové prístroje, sedem sme už mali. Preto sme túto starostlivosť skoncentrovali na jedno miesto, aby bola starostlivosť kontinuálna," povedal riaditeľ bojnickej NsP Peter Glatz.

Nad oddelením podľa neho prevzal odbornú záštitu jeden lekár, ktorý tam bude každý deň a ďalší lekári sa tam striedajú v službách. "Oddelenie urgentnej medicíny zostalo nedotknuté, tam máme desať umelých pľúcnych ventilácií," doplnil.

Vedenie nemocnice podľa riaditeľa pristúpilo k zákazu čerpania dovoleniek do odvolania, a to pre naďalej vysoký počet pacientov s ochorením COVID-19 na reprofilizovaných lôžkach a tých, ktorí sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. "Veľmi nás to mrzí, táto situácia veľmi vyčerpáva náš personál," podotkol.

Nemocnica rovnako zverejnila výzvu pre ambulantný sektor. "Chceli by sme poprosiť celú ambulantnú sféru v okrese Prievidza, teda všeobecných lekárov i špecialistov, pokiaľ sa im dá, aby zabezpečili starostlivosť o svojich pacientov aj počas sviatkov. Aby naša nemocnica, ktorá naozaj ide na doraz a zakázala dovolenky, mohla túto situáciu zvládnuť," vyzval Glatz.

NsP podľa neho uvíta, ak sa kolegovia z primárnej sféry prihlásia v jej vakcinačnom centre na podávanie vakcín a tým uvoľní svojich lekárov, ktorí sa budú môcť starať o hospitalizovaných pacientov.