Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Bolsonaro vypovedal na polícii pre falšovanie očkovacích preukazov

Na snímke bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro . Foto: TASR/AP

Krajný pravičiar Bolsonaro, ktorý je voči očkovaniu skeptický, strávil podľa reportéra AFP na polícii približne štyri hodiny.

Brazília 17. mája (TASR) - Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro v utorok vypovedal niekoľko hodín na polícii v rámci vyšetrovania údajného falšovania potvrdení o očkovaní proti koronavírusu. TASR o tom informuje podľa stredajšej správy agentúry AFP.

Krajný pravičiar Bolsonaro, ktorý je voči očkovaniu skeptický, strávil podľa reportéra AFP na polícii približne štyri hodiny. Počas asi trojhodinovej výpovede poprel svoju účasť na falšovaní potvrdení o očkovaní, uviedol na Twitteri jeho poradca Fabio Wajngarten.

Bolsonaro zodpovedal všetky otázky a zopakoval, že nikdy nebol zaočkovaný, a nevie o žiadnej iniciatíve týkajúcej sa falšovania jeho potvrdenia o očkovaní alebo potvrdenia jeho dcéry, uviedol Wajngarten. Polícia v rámci vyšetrovanie tohto prípadu už skôr prehľadala Bolsonarov dom.

Brazílska polícia uviedla, že sa jej podarilo odhaliť sprisahanie, na ktorého čele stál Bolsonarov pobočník plukovník Mauro Cid. Ten údajne využíval svoju sieť kontaktov v zdravotníctve a vo vláde, aby vybavil sfalšované očkovacie preukazy pre Bolsonara, jeho dcéru aj pre seba, svoju manželku a dcéru a ďalších dvoch prezidentových pobočníkov.

Podľa polície existujú dôkazy, že Bolsonaro si bol "plne vedomý" sfalšovania záznamov o očkovaní v elektronickom systéme ministerstva zdravotníctva. Cieľom tohto plánu bola podľa polície umožniť ľudom z Bolsonarovho blízkeho kruhu, ktorí taktiež nesúhlasia s očkovaním, aby mohli cestovať a vyhli sa pandemickým opatreniam.