Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Brazílsky prezident sa zúčastnil na protestoch aj napriek varovaniam

Na archívnej snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Brazílske ministerstvo zdravotníctva prezidentovi odporučilo, aby išiel do dvojtýždňovej izolácie.

Rio de Janeiro 16. marca (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro a jeho prívrženci sa v nedeľu zúčastnili na zhromaždeniach na jeho podporu. Nerešpektovali tak odporúčania o obmedzení spoločenských udalostí v súvislosti s nákazou koronavírusom. Informovali o tom v pondelok agentúra AFP a internetový denník eldiario.es.

Zhromaždenia boli namierené proti brazílskemu parlamentu a súdnictvu, ktoré podľa Bolsonara a jeho podporovateľov prezidentovi bránia vo výkone moci.

Zhromaždenia sa konali vo viacerých mestách vrátane metropoly Brazília, Ria de Janeira a Sao Paula. Bolsonarovi podporovatelia podľa eldiario.es zastávajú názor, že obe komory brazílskeho parlamentu i súdnictvo prezidentovi zámerne bránia v zavádzaní reforiem s cieľom oslabiť ho.

Joao Doria, guvernér štátu Sao Paulo, účasť prezidenta na proteste označil za "neadekvátnu a nevhodnú".

Brazílske ministerstvo zdravotníctva prezidentovi odporučilo, aby išiel do dvojtýždňovej izolácie. Testy u niekoľkých členov delegácie, ktorá prezidenta sprevádzala na ceste do USA, potvrdili nákazu koronavírusom. Výsledky prezidentových testov však boli negatívne.

V Brazílii zaznamenali viac ako 200 prípadov ochorenia COVID-19, ktoré je vyvolané novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Prvý prípad bol potvrdený 26. februára. Išlo o vôbec prvý prípad nákazy v Latinskej Amerike.