Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Britský premiér B. Johnson o tajných večierkoch: Je mi to ľúto

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Napravím to, povedal Johnson a dodal, že jeho vláda si zaslúži dôveru. Pripomenul kroky, ktoré vláda uskutočnila v období po brexite, i jej opatrenia v boji s pandémiou.

Londýn 31. januára (TASR) - Britský premiér Boris Johnson sa v pondelok na pôde britského parlamentu ospravedlnil za viacero večierkov na Downing Street 10, ktoré sa konali počas lockdownu a boli potvrdené v správe vyšetrovateľov zverejnenej v pondelok. Je však odhodlaný aj naďalej zotrvať na poste predsedu vlády, informovali agentúra AFP a stanica Sky News.

"Najskôr chcem povedať, je mi to ľúto," povedal premiér. Vyjadril ľútosť nad záležitosťami, ktorých vývoj sa podľa neho nevyvíjal správnym smerom, a takisto aj ľútosť nad spôsobom, ako sa k týmto záležitostiam pristupuje.

V pondelok bola zverejnená čiastočná správa z vyšetrovania druhej tajomníčky britského úradu vlády Sue Grayovej, v ktorej sa píše o porušení štandardov počas viacerých večierkov na Downing Street, na ktorých sa údajne zúčastnili aj členovia vlády. Táto kauza je označovaná ako "partygate".

Vyjadriť ľútosť podľa premiérových slov nestačí. "V tejto chvíli sa musíme pozrieť sami na seba do zrkadla a musíme sa poučiť," povedal.

Pripomenul, že Metropolitná polícia (MPS) musí dokončiť svoje vlastné vyšetrovanie, a preto v správe Sue Grayovej chýbajú niektoré podrobnosti.

Premiér však podľa svojich slov uskutočňuje zmeny v oblasti vedenia svojho úradu na Downing Street 10 i úradu britskej vlády.

"Najskôr musíme vyriešiť to, čo Sue Grayová právom označila za rozkúskovanú a komplikovanú štruktúru vedenia Downing Street," povedal.

"Napravím to", povedal Johnson a dodal, že jeho vláda si zaslúži dôveru. Pripomenul kroky, ktoré vláda uskutočnila v období po brexite, i jej opatrenia v boji s pandémiou.

Na archívnej snímke z 4. mája 2012 figurína Borisa Johnsona bola upravená, aby vyzerala ako po večierku na počesť zvolenia Johnsona za londýnskeho starostu.
Foto: TASR/AP


Grayová podľa AFP uviedla, že jej správa má obmedzený rozsah z dôvodu prebiehajúceho policajného vyšetrovania. Johnson povedal, že všetky strany by mali počkať na výsledky policajného vyšetrovania.

Líder opozičnej Labouristickej strany Keir Starmer však povedal, že samotné policajné vyšetrovanie je "znakom hanby".

"Premiér je v súčasnosti bez pochýb predmetom trestného vyšetrovania," povedal. Johnson však podľa Starmera neodstúpi, pretože je "človekom bez hanby".