Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Proti covidu sú plne zaočkované viac než tri štvrtiny dospelých Britov

Na snímke muž vezie na bicykli psíka a telefonuje na ceste s kalužami po nedávnej búrke v londýnskom parku Battersea počas horúceho dňa 10. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Británia má od začiatku pandémie 130 503 potvrdených obetí.

Londýn 11. augusta (TASR) – Viac ako tri štvrtiny dospelých v Spojenom kráľovstve dostali už obe dávky vakcíny proti novému druhu koronavírusu. Oznámila to v utorok britská vláda. V ten istý deň zaznamenali v Británii zároveň aj najvyšší denný prírastok obetí covidu od marca – pribudlo 146 úmrtí, uviedla spravodajská stanica Sky News.

Britské ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti spresnilo, že celkovo bolo podaných 86.780.455 dávok vakcín proti covidu, pričom 89 percent ľudí dostalo prvú dávku a 75 percent obe dávky.

Britský premiér Boris Johnson tento míľnik nazval „obrovským národným úspechom, na ktorý by všetci (Briti) mali byť hrdí. Naša neuveriteľná vakcinačná kampaň poskytla doteraz životne dôležitú ochranu voči vírusu trom štvrtinám dospelých v Spojenom kráľovstve," dodal.

Zdôraznil, že je mimoriadne dôležité, aby sa „tí, čo zatiaľ neboli zaočkovaní, objednali na termín – a ochránili tak seba i svojich milovaných a umožnili nám všetkým užívať si naše slobody bezpečne".

Očkovanie podľa údajov Anglického úradu verejného zdravotníctva (PHE) a Cambridgeskej univerzity zabránilo približne 60.000 úmrtiam, 22 miliónom prípadov nákazy a 66.900 hospitalizáciám.

Za 24 hodín hlásili v Británii 23.510 novoinfikovaných, čím ich celkový počet stúpol na 6.117.540. V utorok evidovali najviac obetí pandémie od 12. marca, keď pribudlo 175 úmrtí súvisiacich s nákazou koronavírusom. Británia má od začiatku pandémie 130 503 potvrdených obetí.