Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Štvrtina Britov nechce pre koronavírus meniť svoje návyky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na otázku agentúry, či ich pandémia nového koronavírusu prinútila, aby zmenili svoje návyky, odpovedalo 61 percent opýtaných, že zlepšili svoju osobnú hygienu.

Londýn 14. marca (TASR) - Väčšina obyvateľov Spojeného kráľovstva nemá obavy, že by sa mohla nakaziť novým koronavírusom SARS-CoV-2. Štvrtina Britov pritom odmieta v súvislosti s pandémiou tejto potenciálne smrtiacej nákazy akokoľvek meniť svoje návyky. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre spravodajský server Sky News uskutočnila agentúra YouGov.

Na otázku agentúry, či ich pandémia nového koronavírusu prinútila, aby zmenili svoje návyky, odpovedalo 61 percent opýtaných, že zlepšili svoju osobnú hygienu. Celkovo 27 percent respondentov uviedlo, že sa vyhýbajú kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky chrípky a 24 percent sa snaží nezdržiavať sa na zaľudnených verejných priestranstvách.

Až 25 percent opýtaných však odmieta akékoľvek z uvedených opatrení aj napriek tomu, že britský premiér Boris Johnson obyvateľov opakovane vyzval, aby zvýšenou hygienou a opatrnosťou zabránili šíreniu tohto infekčného ochorenia. Meniť svoje návyky pritom odmietlo 29 percent opýtaných mužov a 21 percent žien.

Ako zdôrazňuje Sky News, výsledky prieskumu naznačujú celkovú bezstarostnosť britskej verejnosti vo vzťahu k hrozbe nového koronavírusu, keď až 59 percent opýtaných uviedlo, že sa neobávajú možnej nákazy. Naopak obavy vyjadrilo 38 percent opýtaných.

Väčšina Britov, ktorí sa na prieskume zúčastnili, pritom reakciu vlády na šírenie tejto potenciálne smrtiacej nákazy považuje za dobrú. Schvaľuje ju 55 percent respondentov. Za nedostatočné označilo opatrenia Londýna 30 percent opýtaných.

Počet potvrdených prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je koronavírus SARS-CoV-2, stúpol v piatok v Británii na 798, čo je o 208 viac ako vo štvrtok. Ochorenie si v Spojenom kráľovstve vyžiadalo zatiaľ 11 obetí.