Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Koronavírus

Úrad verejného zdravia v Británii nahradí nový, špeciálne na pandémie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Británia podľa údajov zo 16. augusta v spojitosti s COVIDom-19 zaznamenala 41 366 úmrtí. V krajine evidujú 318 454 prípadov nákazy.

Londýn 17. augusta (TASR) – Britský vládny Úrad pre verejné zdravie nahradí nová inštitúcia, ktorá sa bude špecializovať predovšetkým na ochranu krajiny pred pandémiami. Informovala o tom v pondelok na svojej webovej stránke stanica BBC.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock má tento týždeň oznámiť vznik tohto úradu, ktorého vzorom bude nemecký štátny Inštitút Roberta Kocha, píše BBC s odvolaním sa na nedeľník The Sunday Telegraph.

Vládni ministri údajne nie sú spokojní s reakciou PHE na krízu v súvislosti s koronavírusom SARS-CoV-2. Vláda sa k správe o novom úrade odmietla vyjadriť.

Hovorca ministerstva zdravotníctva povedal, že PHE je neodlúčiteľnou súčasťou celonárodnej reakcie na pandémiu.

Hovorca takisto zdôraznil, že z krízy je potrebné poučiť sa, aby sa počas riešenia súčasnej situácie s COVIDom-19, ale aj v budúcnosti pri reakcii na akúkoľvek ďalšiu hrozbu v oblasti verejného zdravia mohol zaujať čo najpevnejší postoj.

Britská vláda minulý týždeň zaviedla nový spôsob, akým krajina zaznamenáva úmrtia v spojitosti s ochorením COVID-19, pripomína BBC. Spôsob používaný dovtedy Úradom verejného zdravia vzbudzoval obavy, že údaje o počtoch obetí boli zveličované.

Spojené kráľovstvo minulý týždeň v súvislosti s touto zmenou odstránilo zo zoznamu obetí koronavírusu viac ako 5000 ľudí.

Británia podľa údajov zo 16. augusta v spojitosti s COVIDom-19 zaznamenala 41 366 úmrtí. V krajine evidujú 318 454 prípadov nákazy.