Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Británia zaznamenala druhý deň po sebe rekordný prírastok nakazených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve sa začal rýchlo šíriť nový nákazlivejší koronavírusový variant omikron, ktorý koncom novembra prvýkrát detegovali v Juhoafrickej republike.

Londýn 16. decembra (TASR) - V Spojenom kráľovstve zaznamenali už druhý deň po sebe rekordný prírastok prípadov nákazy koronavírusom od začiatku pandémie. Za predošlých 24 hodín tam pribudlo 88.376 prípadov infekcie a 146 súvisiacich úmrtí. S odvolaním sa na oficiálne údaje zdravotníckych úradov o tom vo štvrtok informovala spravodajská televízia Sky News.

Predošlý rekord, 78.610 nových prípadov nákazy, pritom Británia hlásila len v stredu.

V Spojenom kráľovstve sa začal rýchlo šíriť nový nákazlivejší koronavírusový variant omikron, ktorý koncom novembra prvýkrát detegovali v Juhoafrickej republike. Podľa Britského Úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) už v krajine zaznamenali 11.708 prípadov nákazy týmto variantom. Susan Hopkinsová z UKHSA uviedla, že reprodukčné číslo (R) variantu omikron má hodnotu tri až päť. Znamená to, že jeden človek nakazený omikronom infikuje v priemere troch až piatich ďalších ľudí.

Britská vláda sa v boji s omikronom snaží občanov motivovať na tzv. preočkovanie. Národná zdravotná služba (NHS) vo štvrtok v súvislosti s tým informovala aj o pozitívnom rekorde za predošlý deň - počte podaných posilňujúcich dávok vakcín, ktorých bolo 626.846. Na podanie posilňujúcej dávky sa v tento deň zaregistroval takisto rekordný počet ľudí, a to 821.075.