Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Britská polícia vyšetrujúca večierky osloví viac ako 50 ľudí

Na archívnej snímke z 4. mája 2012 figurína Borisa Johnsona bola upravená, aby vyzerala ako po večierku na počesť zvolenia Johnsona za londýnskeho starostu. Foto: TASR/AP

Na niektorých z večierkov sa mal zúčastniť aj britský premiér Boris Johnson.

Londýn 10. februára (TASR) - Britská Metropolitná polícia (MPS) osloví prostredníctvom elektronickej pošty viac ako 50 ľudí v rámci vyšetrovania večierkov, ktoré sa v sídle britského premiéra na Downing Street 10 a na ulici Whitehall v Londýne uskutočnili v období lockdownu. TASR o tom informuje na základe správ stanice BBC, ktoré na svojej webovej stránke zverejnila v noci na štvrtok.

Policajné vyšetrovanie s názvom Operation Hillman má za cieľ potvrdiť možne porušenie pandemických opatrení na 12. zhromaždeniach v ôsmich rôznych termínoch počas pandémie. Na niektorých z nich sa mal zúčastniť aj britský premiér Boris Johnson.

MPS osloví osoby, ktoré sa údajne zúčastnili na týchto večierkoch. Večierky tejto kauzy známej ako partygate sa konali v období od mája 2020 do apríla 2021. Johnson a jeho manželka Carrie by tiež mali byť medzi vyšetrovanými osobami.

Oslovené osoby musia podľa MPS na e-mail odpovedať v priebehu siedmich dní. Samotné poslanie e-mailu však ešte neznamená, že osobe bude udelená pokuta, pripomína polícia.

Vyšetrovanie Operation Hillman bolo spustené po tom, ako druhá tajomníčka britského úradu vlády Sue Grayová vo svojom vyšetrovaní potvrdila "zlyhanie vedenia a úsudku" na predmetných zhromaždeniach a svoje závery oznámila polícii.

MPS takisto oznámila, že prehodnotí svoje rozhodnutie nevyšetrovať ďalšie zhromaždenie z 15. decembra 2020. Fotografia Johnsona na tomto zhromaždení sa nedávno objavila v britskej tlači, pripomína BBC. Na fotografii zverejnenej denníkom Daily Mirror je Johnson a traja jeho spolupracovníci v kostýmoch a fľaša šumivého vína.

Johnson v posledných týždňoch čelí kritike za večierky usporiadané počas lockdownu. Premiér v spojitosti s týmito zhromaždeniami čelí tlaku zo strany opozičných politikov i viacerých predstaviteľov svojej Konzervatívnej strany, aby odstúpil z funkcie.