Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Koronavírus

Britská vláda pozastaví očkovanie väčšiny detí a dospievajúcich

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Rozhodnutie pozastaviť očkovanie väčšiny osôb od 12 do 18 rokov bolo založené na odporúčaní Spoločného výboru pre očkovanie a imunizáciu.

Londýn 19. júla (TASR) - Britská vláda sa v pondelok rozhodla nezaočkovať väčšinu detí a dospievajúcich proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19, kým nebudú k dispozícii ďalšie údaje o dostupných vakcínach.

Podľa agentúry AP vláda uviedla, že na očkovanie budú mať nárok deti od 12 rokov s ťažkým neurologickým postihnutím, Downovým syndrómom, imunosupresiou a mnohopočetnými alebo ťažkými poruchami učenia, ako aj tie, ktoré sú v kontakte s ľuďmi s imunosupresiou.

Rozhodnutie pozastaviť očkovanie väčšiny osôb od 12 do 18 rokov bolo založené na odporúčaní Spoločného výboru pre očkovanie a imunizáciu. Ten uviedol, že zdravotné výhody univerzálneho očkovania neprevažujú nad rizikami pre väčšinu mladých ľudí, ktorí zvyčajne trpia iba miernymi príznakmi vírusu.

Deti a dospievajúci, ktorí majú nárok na očkovanie, tak dostanú vakcínu od konzorcia Pfizer-BioNTech - je jediná, ktorú v Británii povolili pre túto vekovú skupinu.

Toto rozhodnutie Londýna je v rozpore s krokmi Francúzska a niekoľkých ďalších európskych krajín, ktoré sa rozhodli očkovať dospievajúcich vo veku od 12 rokov, napísala AP.