Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Bundesbank: Koronavírus tvrdo zasiahne nemeckú ekonomiku

Riaditeľ Bundesbank Jens Weidmann, archívne foto. Foto: TASR/AP

Šéf Bundesbank označil reakciu Európskej centrálnej banky (ECB) na krízu spôsobenú epidémiou za primeranú.

Frankfurt nad Mohanom 13. marca (TASR) - Pandémia nového koronavírusu tvrdo zasiahne nemeckú ekonomiku, ale len dočasne. "Krátkodobo príde k výraznému poklesu," povedal šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Po zastavení nákazy sa však ekonomika opäť zotaví. V súčasnosti sa však dá len ťažko predpovedať, kedy sa to stane."

Podľa Weidmanna sa aktuálny vývoj nedá porovnávať s finančnou krízou z rokov 2007 až 2009. "Táto kríza neprichádza z finančného systému." Navyše finančný systém je dnes oveľa lepšie pripravený, takže sa nemusíme obávať o stabilitu bánk. "Nemecké banky zvýšili podiel vlastného kapitálu a likvidita v bankovom systéme je dostatočná."

Šéf Bundesbank označil reakciu Európskej centrálnej banky (ECB) na krízu spôsobenú epidémiou za primeranú. ECB vo štvrtok na rozdiel od očakávaní trhu neznížila úrokové sadzby, ale prijala komplexný balík monetárnych stimulov na zabezpečenie likvidity a podporu úverovania. Súčasťou balíka sú napríklad lacné dlhodobé úvery pre banky alebo zvýšenie objemu programu nákupu dlhopisov o 120 miliárd eur.

"Urobili sme to, čo musí centrálna banka urobiť v prípade krízy v prvom rade. Postarali sme sa o veľkorysé zásobenie bánk likviditou." Dodal, že ECB chce týmto spôsobom predísť úverovej kríze.

Weidmann zdôraznil, že pri zmierňovaní dôsledkov epidémie nového koronavírusu nehrajú hlavnú úlohu centrálne banky, ale vlády, od ktorých očakáva fiškálne stimuly. "Práve vďaka rozpočtovej disciplíne z minulých rokov má teraz Nemecko veľký priestor v rámci existujúcich európskych aj národných pravidiel."