Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Koronavírus

Červený kríž vyzval na pomoc Afganistanu v boji proti pandémii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len desať percent z odhadovaných 38 miliónov obyvateľov krajiny je zaočkovaných, uviedla federácia.

Islamabad 23. februára (TASR) - Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP) v stredu vyzvala na naliehavú globálnu pomoc s cieľom zamedziť šíreniu koronavírusu v Afganistane, ktorý bojuje s ďalšou vlnou pandémie. Informovala o tom agentúra DPA.

Humanitárna organizácia apelovala na celosvetovú podporu zdravotníckych služieb a testovacích kapacít, ako aj očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Podľa MFČK/ČP nová vlna nákazy tvrdo udrela na Afganistan. "Testovanie je nedostatočné a Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že takmer polovica testovaných vzoriek je pozitívna, čo naznačuje alarmujúce šírenie vírusu," dodalo medzinárodné hnutie.

Len desať percent z odhadovaných 38 miliónov obyvateľov krajiny je zaočkovaných, uviedla MFČK/ČP. Zároveň iba veľmi málo ľudí dodržiava príslušné epidemiologické opatrenia, ako sú rozstupy medzi osobami alebo nosenie rúšok.

Desiatky zdravotníckych zariadení boli nútené zatvoriť pre nedostatok liekov, nevyhnutného zdravotníckeho materiálu a pre nedostatok financií potrebných na úhradu energií a miezd zdravotníckych pracovníkov, uvádza sa vo vyhlásení MFČK/ČP.

Lekár Tárik Akbar z najväčšej nemocnice zameranej na pacientov s covidom v krajine, ktorá má len 100 lôžok, pre DPA uviedol, že obsadených je takmer 90 percent lôžok a každý deň zomierajú traja až štyria pacienti, pričom počty ľudí prichádzajúcich do štátnej nemocnice v hlavnom meste Kábul sa zvyšujú.

Afganistan v súčasnosti prechádza hlbokou ekonomickou a humanitárnou krízou, ktorá sa ešte prehĺbila po uchopení moci militantným hnutím Taliban vlani v auguste.