Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Cestovanie do Chorvátska je aktuálne bez pandemických obmedzení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Občanom budú pomáhať aj slovenské policajné hliadky, ktoré sú posilnené. K dispozícii budú do 15. septembra v oblasti Crikvenice a Trogiru.

Bratislava 11. júla (TASR) – Vstup do Chorvátska je aktuálne možný bez povinnosti preukazovať sa očkovacím certifikátom, negatívnym testom alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19. Občanom budú pomáhať aj slovenské policajné hliadky, ktoré sú posilnené. K dispozícii budú do 15. septembra v oblasti Crikvenice a Trogiru. Informoval o tom konzul SR v Chorvátsku Zdenko Galbavý.

Slovenskí policajti budú v prípade núdze občanom k dispozícii na čísle +421 908 723 526 v oblasti Trogiru a +421 908 723 525 v Crikvenici. "Na našej webovej stránke máme sekciu 'často kladené otázky', ktoré pravidelne dopĺňame," uviedol Galbavý. Nachádzajú sa tam informácie pre cestovateľov, ktoré boli napríklad riešené v minulosti konzulom.

Zároveň upozornil, kedy nekontaktovať veľvyslanectvo. "Stáva sa nám, že nám ľudia volajú s bežnými ochoreniami, napríklad keď majú nádchu či s nespokojnosťou s ubytovaním," povedal. Pripomenul, že konzul poskytuje zoznam tlmočníkov, nie tlmočenie. Tiež napríklad právne nezastupuje občanov, nezasahuje do policajného vyšetrovania i súdneho rozhodnutia a ani nerieši pokuty alebo poistné udalosti.

Podľa Galbavého náhradné cestované doklady vydávajú v týždni cez pracovný deň. Mávajú aj "zásahové akcie" v sobotu alebo nedeľu, prípadne vo voľných dňoch. "Veľa vecí sa rieši cez miestnu alebo chorvátsku políciu, na ktorú máme na webových stránkach kontakt. Je možné dožiadať sa pokút, ale aj policajných zásahov, ktoré sa stali v súvislosti s našimi slovenskými občanmi," povedal Galbavý a dodal, že v tomto prípade vedia poskytnúť asistenciu.

Zároveň upozornil, že minulý a tento rok je čo raz viac prípadov ponechaných uterákov na plážach s cieľom si ráno obsadiť miesto. "V zmysle vyhlášok jednotlivých miest a obcí je to brané ako ponechaný odpad pri mori. Veľakrát sa stáva, že Slováci prídu po raňajkách a už tam veci nie sú," poznamenal konzul.