Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia a chrípku klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 32.663 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 14. kalendárnom týždni klesla o 21,6 percenta. Pokles o 38,2 percenta zaznamenala aj chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO). TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas týždňa zaznamenali 32.663 prípadov ARO. Najvyššiu chorobnosť zaznamenali v Bratislavskom kraji, najnižšiu v Banskobystrickom kraji. Ochorenia sa vyskytli najčastejšie vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 973 osôb," priblížil úrad.

Ako chrípku a CHPO nahlásili 2837 ochorení, čo predstavuje 8,7 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Trnavskom kraji, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

ÚVZ tiež informoval, že v 12 výchovno-vzdelávacích zariadeniach bolo hlásené prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu. Išlo o deväť materských škôl a tri základné školy.

Hlásené boli aj dva prípady ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 127 takýchto prípadov, sedem sa skončilo úmrtím.

V 14. týždni bolo nahlásených aj 310 pozitívnych vzoriek na ochorenie COVID-19 vyšetrených metódou RT-PCR. Je to o 29,5 percenta menej než v týždni predtým. Antigénovými testami zachytili 356 pozitívnych vzoriek, čo je o 40,5 percenta menej ako v predchádzajúcom kalendárnom týždni.

Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola v apríli najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. Hospitalizovaných je 286 pacientov. Najviac prípadov od začiatku roka 2023 bolo zaznamenaných v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom kraji. Ochoreniu doteraz podľahlo celkovo 21.123 osôb.