Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia klesla, na chrípku stúpla

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

V uplynulom týždni nebol podľa ÚVZ hlásený žiadny prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI).

Bratislava 17. apríla (TASR) - Chorobnosť na akútne respiračné ochorenia (ARO) v 15. kalendárnom týždni klesla o 1,2 percenta. Stúpla však chorobnosť na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), a to o 14,9 percenta. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Epidemiológovia počas uplynulého týždňa zaznamenali 34.983 prípadov ARO. Najvyššia chorobnosť bola v Bratislavskom, najnižšia v Trenčianskom kraji. Ochorenia sa najčastejšie vyskytli vo vekovej skupine detí do piatich rokov. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 1072 osôb," priblížil úrad.

Ako CHPO nahlásili 3535 ochorení, čo predstavuje 10,1 percenta z celkového počtu hlásených ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom kraji a najnižšia v Bratislavskom. Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť na CHPO bola vo vekovej skupine do piatich rokov.

ÚVZ tiež informoval, že prerušenie výchovno-vzdelávacieho procesu bolo hlásené v jednej materskej škole z Prešovského kraja.

V uplynulom týždni nebol podľa ÚVZ hlásený žiadny prípad ťažkého akútneho respiračného ochorenia (SARI). "Od začiatku chrípkovej sezóny bolo hlásených celkovo 127 prípadov ochorenia SARI, ktoré v desiatich prípadoch skončili úmrtím," doplnil úrad.

V 15. týždni bolo spracovaných 510 prípadov ochorenia COVID-19. Z celkového počtu hlásených prípadov ochorenia bola za apríl najvyššia chorobnosť vo vekovej skupine 65-ročných a starších osôb. "Najvyššiu sedemdňovú incidenciu prípadov zaznamenávame v Banskobystrickom a Prešovskom kraji," priblížil ÚVZ.