Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Chorvátsky minister: Nárast v počte nakazených si vyžaduje opatrnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister zdravotníctva vyzval Chorvátov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom.

Záhreb 29. júla (TASR) - Chorvátsko zaznamenalo 188 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámil vo štvrtok na zasadnutí vlády minister zdravotníctva Vili Beroš. Zdôraznil, že nárast v počte nových infekcií si vyžaduje ostražitosť. Uviedla to chorvátska tlačová agentúra HINA.

Podiel nových nakazených v počte otestovaných ľudí za posledných 24 hodín je 3,21 percenta. Podľa slov ministra je v súčasnosti hospitalizovaných 143 pacientov, z ktorých 11 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Minister znovu vyzval Chorvátov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom.

Chorvátsko zatiaľ podalo tri milióny dávok vakcín a zaočkovalo 48,2 percenta dospelých obyvateľov. Obe dávky vakcíny už dostalo 43 percent ľudí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Ako minister povedal, prvou dávkou bolo zaočkovaných 63,41 percenta zamestnancov v zdravotníckom sektore a 57,8 percenta dostalo obe dávky. Podľa Beroša medzi týmito zaočkovanými tvoria najväčšiu časť lekári - až 81,4 percenta z nich má vpichnutú prvú dávku vakcíny a 76,07 percenta obe.

"Keby zvyšok obyvateľstva nasledoval príklad našich lekárov, Chorvátsko by dosiahlo kolektívnu imunitu a zabránilo by ďalšiemu šíreniu koronavírusu," upozornil minister a doplnil, že počet nových prípadov nákazy si vyžaduje zvýšenú opatrnosť.

Beroš tiež pripomenul, že od štvrtka si môžu Chorváti vyzdvihnúť svoj európsky covid certifikát v lekárňach, keď sa preukážu dokladom totožnosti alebo kartou poistenca.

Minister vnútra Davor Božinovič vyhlásil, že nárast v počte nových ochorení covid nie je prekvapením zhľadom na veľký počet turistov prítomných v Chorvátsku.

Znovu pripomenul nové opatrenia zavedené v pobrežných oblastiach, ktoré obmedzujú veľké zhromaždenia ľudí.