Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Koronavírus

Čile vyhlásilo pre koronavírus stav katastrofy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa prezidenta v Čile doteraz potvrdili 238 prípadov nákazy koronavírusom, ale žiadne úmrtia.

Santiago 18. marca (TASR) - Čilský prezident Sebastián Piňera vyhlásil v stredu celoštátny stav katastrofy na nasledujúcich 90 dní. Urobil tak v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine. Vláda dostáva jeho vyhlásením mimoriadne právomoci - môže obmedziť pohyb osôb alebo zabezpečiť dodávky potravín a iných základných služieb, informuje agentúra Reuters.

Stav katastrofy začne v Čile platiť od štvrtka rána miestneho času.

"Cieľom (vyhlásenia) tohto stavu (katastrofy) je... pripraviť sa na konfrontáciu s tým, čo nás čaká," uviedol Piňera v prejave, ktorý predniesol v prezidentskom paláci La Moneda.

Podľa prezidenta v Čile doteraz potvrdili 238 prípadov nákazy koronavírusom, ale žiadne úmrtia. Krajina zatvorila školy, uzavrela svoje hranice a obmedzila verejné zhromaždenia.

Piňera dodal, že toto špeciálne opatrenie zaistí väčšiu bezpečnosť nemocníc, ochranu reťazcov dodávateľov liekov a umožní vláde presadiť karanténu.

Ako konštatuje Reuters, tento krok pravdepodobne potlačí v krajine všetky pretrvávajúce protesty proti nerovnosti, ktoré sa obnovili začiatkom marca.

Čilskí politici tento týždeň začali diskusie o odložení referenda o zmene ústavy, naplánovaného na 26. apríla. Zmena ústavy bola kľúčová požiadavka tisícov protestujúcich, ktorí hromadne vychádzali do ulíc niekoľko mesiacov koncom roka 2019. Protesty však v dôsledku pandémie koronavírusu v krajine stratili na sile.