Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Čile začne od pondelka podávať štvrtú dávku vakcíny proti covidu

Sebastián Piňera, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Čile vo štvrtok hlásilo 3134 nových prípadov nákazy a 30 úmrtí.

Santiago 7. januára (TASR) - V Čile sa od budúceho pondelka začne podávať štvrtá dávka vakcíny proti covidu, a to ľuďom s oslabeným imunitným systémom.

Informoval o tom čilský prezident Sebastián Piňera po tom, ako jeho krajina vo štvrtok zaznamenala najvyšší denný prírastok počtu nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 za posledných šesť mesiacov.

Počty nových prípadov nákazy boli stabilizované, kým sa v krajine neobjavil nový variant koronavírusu SARS-CoV-2 - omikron. Následne začali počty nakazených prudko stúpať – ako je to aj v mnohých iných krajinách po celom svete, poznamenala v noci na piatok agentúra AFP.

Očkovacia kampaň v Čile bola mimoriadne úspešná: plne zaočkovaných je 87 percent populácie vo veku nad tri roky a takmer 67 percent očkovancov dostalo aj tretiu, posilňujúcu, dávku vakcíny.

Piňera však upozornil, že skúsenosti ukázali, že účinnosť vakcín a posilňovacej dávky sa časom a s objavením sa nových koronavírusových variantov znižuje.

Žena vystupuje z autobusu po zaočkovaní vakcínou proti ochoreniu COVID-19 v čilskej metropole Santiago, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Ľudia starší ako 12 rokov s oslabeným imunitným systémom začnú v Čile dostávať štvrtú dávku proticovidovej vakcíny od pondelka. Všetci ľudia nad 55 rokov na ňu budú mať nárok od 7. februára, pokiaľ od ich poslednej dávky očkovania uplynulo najmenej šesť mesiacov, dodala AFP.

Čile vo štvrtok hlásilo 3134 nových prípadov nákazy a 30 úmrtí.

Piňera uviedol, že naposledy, keď mala krajina toľko nových prípadov – 8. júla 2021 – bolo na dýchacie prístroje v nemocniciach odkázaných 2167 ľudí- podľa údajov zo štvrtka pomoc pri dýchaní teraz potrebuje 404 pacientov. V daný deň vlani v júli bolo hlásených aj šesťkrát viac úmrtí - 186.