Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Krematóriá v Číne sú preťažené a počet prípadov covidu rastie

Cestujúci prechádzajú cez chodník medzi dvoma stanicami metra, keď smerujú do práce počas rannej špičky v Pekingu, utorok 20. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Ukončenie povinného hromadného testovania obyvateľstva na koronavírus sťažilo sledovanie počtu nových prípadov nákazy.

Peking 20. decembra (TASR) - Krematóriá v celej Číne sa usilujú vysporiadať s pribúdaním tiel v súvislosti s ďalšou vlnou koronavírusovej infekcie. Tamojšie úrady priznávajú, že šíriacu sa nákazu a s ňou spojené prípady covidu už nie je možné dosledovať, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Nemocnice v Číne zápasia s problémami a regály v tamojších lekárňach zostali prázdne po náhlom rozhodnutí vlády, ktorá po takmer troch rokoch lockdownov, karantén a hromadného testovania minulý mesiac protipandemické obmedzenia v krajine uvoľnila.

V 30-miliónovm meste Čchung-čching úrady tento týždeň vyzvali obyvateľov s "miernymi" príznakmi ochorenia COVID-19, aby šli do práce, a krematórium už nemá priestory na uskladňovanie tiel.

"Počet tiel z posledných dní je mnohonásobne vyšší než predtým," uviedol zamestnanec krematória, ktorý si neželal byť menovaný. "Nie sme si istí, či je to spojené s covidom, musíte sa opýtať vedúcich predstaviteľov," dodal.

V juhočínskej metropole Kuang-čou jedno z jeho krematórií pre AFP potvrdilo, že denne spaľuje viac než 30 tiel, ďalšie uviedlo, že je "mimoriadne vyťažené". "V celom Kuang-čou je to tak. Neustále nám volajú," uviedol jeden zo zamestnancov krematória s tým, že "ťažko povedať", či nárast počtu tiel súvisí s covidom.

Ukončenie povinného hromadného testovania obyvateľstva na koronavírus sťažilo sledovanie počtu nových prípadov nákazy, pričom úrady minulý týždeň priznali, že v súčasnoti je "nemožné" spočítať celkový počet pacientov s covidom.