Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Čína napriek nulovej tolerancii hlási najviac pozitívnych za pol roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Takmer polovicu z nových – viac než 5600 – prípadov tohto infekčného ochorenia zaznamenali v juhočínskej provincii Kuang-tung, ktorá je dôležitým centrom priemyselnej výroby a námorného obchodu.

Peking 7. novembra (TASR) - Čína v pondelok hlásila najvyšší počet nakazených za posledných šesť mesiacov. Stalo sa tak napriek tomu, že komunistická vláda v Pekingu nepoľavuje v uplatňovaní čoraz nepopulárnejšej stratégie nulovej tolerancie covidu, spojenej so zavádzaním striktných lockdownov. Informovala o tom agentúra AFP.

Takmer polovicu z nových – viac než 5600 – prípadov tohto infekčného ochorenia zaznamenali v juhočínskej provincii Kuang-tung, ktorá je dôležitým centrom priemyselnej výroby a námorného obchodu.

Prísne proticovidové opatrenia v posledných dňoch ovplyvnili aj prevádzku najväčšej továrne na výrobu iPhonov v meste Čeng-čou v stredočínskej provincii Che-nan.

Americká spoločnosť Apple v nedeľu večer oznámila, že jej továreň v Čeng-čou funguje len vo výrazne obmedzenom režime. Upozornila preto svojich zákazníkov, aby sa pripravili na dočasné omeškania pri dodávkach výrobkov Apple.

Čína je poslednou veľkou ekonomikou, ktorá uplatňuje prísnu stratégiu nulovej tolerancie covidu. V snahe potlačiť akýkoľvek výskyt nákazy stále narýchlo zavádza lockdowny, hromadné testovanie a dlhé karantény.

Efektívnosť tejto stratégie, ktorá výrazne narušuje priemyselnú výrobu, fungovanie školského systému a každodenný život Číňanov či dianie na svetových finančných trhoch, však spochybňujú nové, vysokonákazlivé varianty koronavírusu. Podporu verejnosti pre takýto prístup oslabujú aj početné sťažnosti na nedostatočné zásobovanie potravinami a na prístup k zdravotnej starostlivosti či zlé podmienky v štátnych karanténnych strediskách.

V poslednom čase sa v Číne začali šíriť nepotvrdené správy, že Peking sa chystá svoju doterajšiu striktnú proticovidovú stratégiu zmierniť. Čínsky Národný zdravotný výbor, čo je orgán na úrovni ministerstva zodpovedný za zdravotníctvo a hygienu, však naposledy v sobotu potvrdil, že stratégiu nulovej tolerancie covidu bude aj naďalej "neochvejne" uplatňovať.