Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Čína ohlásila prvý potvrdený prípad variantu omikron

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske úrady na ochranu pred infekčnými chorobami nariadili v prístavných mestách, akým je i Tchien-ťin ležiaci zhruba 140 kilometrov od Pekingu, prísnejšie protipandemické pravidlá.

Peking 13. decembra (TASR) - Čína v pondelok hlásila prvý prípad koronavírusového variantu omikron, ktorý sa vyznačuje rýchlym šírením. Infikovaná osoba sa nachádza v izolácii v nemocnici a zatiaľ u nej neevidujú nijaké príznaky ochorenia, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na čínske štátne médiá.

Predstavitelia severočínskeho mesta Tchien-ťin potvrdili prvý prípad omikronu u osoby, ktorá pricestovala do Číny z nemenovanej lokality v zahraničí, napísali noviny Tianjin Daily. "Asymptomatický pacient bol vo štvrtok pozitívne testovaný na COVID-19. Ďalšie testy následne potvrdili variant omikron," uvádza sa v správe.

Čínske úrady na ochranu pred infekčnými chorobami nariadili v prístavných mestách, akým je i Tchien-ťin ležiaci zhruba 140 kilometrov od Pekingu, prísnejšie protipandemické pravidlá.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v nedeľu uviedla, že koronavírusový variant omikron je infekčnejší než variant delta a znižuje účinnosť vakcín, čo sa týka ochrany pred nákazou a šírením vírusu. Na druhej strane ale podľa predbežných údajov spôsobuje menej závažné príznaky ochorenia.

V Číne, kde nový koronavírus po prvý raz zaznamenali v decembri 2020, sa podarilo spomaliť nárast nových prípadov infekcií pomocou tvrdých obmedzení na hraniciach, hromadným testovaním a cielenými lockdownami, pripomína AFP.

V pondelok pribudlo v Číne 101 novoinfikovaných vrátane 21 zavlečených zo zahraničia, ako vyplýva z údajov Čínskeho Národného zdravotného výboru (NHC).