Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Čína prijala opatrenia pred ZOH pre lety do Pekingu a z dejiska hier

Cestujúci s ochrannými rúškami prechádzajú na bezpečnostnú kontrolu na letisku v Pekingu.. Foto: TASR/AP

Športovci, funkcionári a novinári vstúpia do uzavretej bubliny počas trvania hier od 4. do 20. februára.

Peking 10. decembra (TASR) - Organizátori ZOH 2022 v Pekingu čelia problémom s letmi do dejiska hier. Čína znížila počet komerčných letov do krajiny pre obavy zo šírenia koronavírusu. Riaditeľ Centra príletov a odletov Čang Liang v piatok uviedol, že charterové a špeciálne lety budú hlavnými prostriedkami dopravy do Pekingu.

K poskytovaniu špeciálnych letov sa prihlásilo 17 domácich a zahraničných dopravcov. Denne by malo z Pekingu odletieť 13 lietadiel. Riaditeľ Centra tiež informoval, že účastníci hier by mali byť plne zaočkovaní najmenej dva týždne pred odletom do Pekingu a mali by denne sledovať svoj zdravotný stav. Musia tiež absolvovať dva testy na nukleové kyseliny minimálne 96 hodín pred nástupom do lietadla. Potom dostanú zelený zdravotný kód vydaný čínskou vládou, ktorý potvrdí, že nemajú vírus. Ďalší test musia absolvovať po prílete do Pekingu.

Športovci, funkcionári a novinári vstúpia do uzavretej bubliny počas trvania hier od 4. do 20. februára. ZOH sa budú konať na troch miestach v centre Pekingu, jeho predmestí Jen-čching a v susednej provincii Che-pej.