Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Prípadov omikronu v Číne pribúda, zimná olympiáda sa pritom blíži

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tchien-ťin, ktorý leží na severe Číny, je vzdialený len asi hodinu cesty od Pekingu. Zimné olympijské hry sa majú začať v Pekingu 4. februára, pripomenula DPA.

Peking 12. januára (TASR) - Tri týždne pred začiatkom zimných olympijských hier v čínskej metropole Peking stále pokračuje komunitné šírenie variantu koronvírusu omikron v neďalekom meste Tchien-ťin. Tamojšie mestské úrady v stredu oznámili, že za posledný deň zaznamenali ďalších 33 prípadov nákazy týmto vysoko infekčným variantom. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Mestské úrady preto nariadili druhé kolo hromadného testovania a kontrole sa podrobí všetkých 14 miliónov obyvateľov Tchien-ťinu.

Prvé čínske prípady nákazy omikronom zistili v Tchien-ťine v nedeľu 9. januára. Predstavitelia zdravotníctva vtedy vyhlásili, že očakávajú ďalších infikovaných, a nariadili prvé kolo hromadného testovania. Celkovo sa počet prípadov omikronu odvtedy v tomto meste zvýšil na 137, píše DPA.

Tchien-ťin, ktorý leží na severe Číny, je vzdialený len asi hodinu cesty od Pekingu. Zimné olympijské hry sa majú začať v Pekingu 4. februára, pripomenula DPA.

Variant omikron bude zrejme pre Čínu ťažkou skúškou a preverí, nakoľko zaberá prísna čínska stratégia nulovej tolerancie koronavírusu, ktorej súčasťou je hromadné testovanie, zákazy vychádzania, karanténa a izolácia.

Práve v Číne zistili koncom roka 2019 vôbec prvé prípady nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.