Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Koronavírus

Čína prvýkrát od júla nezaznamenala ani jeden prípad lokálneho prenosu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vírus sa šíril predovšetkým na východe krajiny v mestách Nanking a Jang-čou, ktoré sa nachádzajú v provincii Ťiang-su, blízko Šanghaja.

Peking 23. augusta (TASR) - Čína v pondelok nezaznamenala ani jeden prípad lokálneho prenosu koronavírusu SARS CoV-2. Stalo sa tak prvýkrát od júla, keď na letisku v meste Nanking (Nan-ťing) zaevidovali nové ohnisko nákazy koronavírusovým variantom delta. Toto posledné prepuknutie pandémie na území Čína je tak zrejme na ústupe, informovala agentúra Reuters.

Od objavenia ohniska v júli zaznamenali v Číne viac ako 1200 nakazených; variant delta však nepotvrdili u všetkých z nich. Počas tohto posledného prepuknutia nezaznamenali žiadne úmrtie spojené s koronavírusom. Vírus sa šíril predovšetkým na východe krajiny v mestách Nanking (Nan-ťing) a Jang-čou, ktoré sa nachádzajú v provincii Ťiang-su, blízko Šanghaja.

Tento nárast prípadov infekcií donútil miestne úrady k zavedeniu nových protipandemických opatrení, akými boli napríklad masové testovanie miliónov ľudí. Cieľom bolo identifikovať prenášačov vírusu, ktorých úrady následne izolovali.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Úrady v Šanghaji počas víkendu nariadili karanténu niekoľkým stovkám ľudí, po tom, ako nákazu koronavírusom potvrdili u niekoľkých pracovníkov na jednom z letísk v okolí mesta. To vyvolalo obavy z nového ohniska nákazy. V Šanghaji však odvtedy nezaznamenali žiadne nové prípady.

Po prvotnom rozšírení koronavírusu vo Wu-chane a ďalších mestách sa Číne postupne podarilo obmedziť lokálny prenos nákazy prakticky na nulu, čo do veľkej miery umožnilo oživenie ekonomiky a návrat k bežnému životu.

V kontinentálnej Číne v pondelok zaznamenali 21 nových prípadov nákazy - vrátane nákazy medzi cestovateľmi-, čo je menej ako v predchádzajúci deň, kedy zaznamenali celkovo 32 nových infekcií.

Od vypuknutia pandémie zaznamenali v kontinentálne Číne celkovo 94.652 prípadov nákazy koronavírusom a 4636 úmrtí, pričom počet úmrtí sa od konca januára nezvýšil, uvádza Reuters.