Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Čína tvrdí, že sa jej darí zvládať šírenie variantu delta

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa čínskych médií išlo o najhoršie šírenie koronavírusu v krajine od počiatkov pandémie, keď SARS-CoV-2 postihol stredočínske veľkomesto Wu-chan.

Peking 13. augusta (TASR) - Čínske úrady v piatok uviedli, že sa im postupne darí dostávať pod kontrolu šírenie delta variantu nového koronavírusu, v dôsledku ktorého krajina tento týždeň zaznamenala najvyšší počet nakazených za posledných sedem mesiacov. Informovala o tom agentúra AFP.

Ohniská šírenia vysokonákazlivého variantu delta s viacerými ohniskami nákazy sa v posledných týždňoch objavili v 48 čínskych mestách ležiacich v 18 provinciách. Infikovalo sa viac než 1282 ľudí. Čínske úrady zareagovali zavádzaním lokálnych lockdownov, plošným testovaním, potrestaním zodpovedných činiteľov a obmedzením vnútroštátneho aj medzinárodného cestovania.

Podľa čínskych médií išlo o najhoršie šírenie koronavírusu v krajine od počiatkov pandémie, keď SARS-CoV-2 postihol stredočínske veľkomesto Wu-chan. Vďaka prísnym opatreniam však v posledných dňoch vo väčšine ohnísk prestali pribúdať nové prípady.

"V 36 zo 48 miest v ostatných piatich dňoch nehlásili nové prípady nákazy. Riziko rozšírenia epidémie na celú krajinu je za týchto okolností vo všeobecnosti kontrolovateľné a... relatívne malé," uviedol predstaviteľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CCDC) Che Čching-chua.

Čínskym úradom sa do štvrtka podarilo plne zaočkovať už viac ako polovicu obyvateľov krajiny (55 percent), čo predstavuje 777 miliónov ľudí, oznámil v piatok hovorca čínskej Národnej zdravotnej komisie Mi Feng. Celkovo bolo podaných viac než 1,83 miliardy dávok vakcín, píše agentúra AP.

Po prvotnom rozšírení koronavírusu vo Wu-chane a ďalších mestách sa Číne postupne podarilo obmedziť lokálny prenos nákazy prakticky na nulu, čo do veľkej miery umožnilo oživenie ekonomiky a návrat k bežnému životu.

Od polovice júla sa však v Číne začal šíriť vysokonákazlivý variant delta. Mnohé odhalené prípady súviseli s nákazou v radoch upratovacieho personálu letiska v Nankingu. V utorok sa prírastok nakazených v Číne vyšplhal na sedemmesačné maximum – 108 prípadov lokálneho prenosu nákazy. V piatok hlásili už len 47 takýchto prípadov.