Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Číňanky, protestujúce proti covidovej politike vlády, prepustili

Na snímke žena s ochranným rúškom kráča po ulici v čínskom Pekingu 4. januára 2022. Foto: TASR/AP

Cchao a jej priateľky Li Jüan-ťing, Čaj Teng-žuej a Li S'-čchi boli zadržané v Pekingu v decembri a obvinili ich z "vyvolávania hádok a provokovania problémov"

Peking 20. apríla (TASR) - Predstavitelia v Pekingu prepustili z väzenia na kauciu štyri ženy, ktoré zatkli vlani za účasť na novembrových mimoriadnych celoštátnych protestoch proti prísnej proticovidovej politike Číny, informoval nemenovaný aktivista. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Jedna zo žien, bývalý knižná vydavateľka menom Cchao Č'-sin, nakrútila ešte pred svojím zadržaním video, v ktorom uviedla: "Ak toto sledujete, znamená to, že ma odviedla polícia."

Cchao a jej priateľky Li Jüan-ťing, Čaj Teng-žuej a Li S'-čchi boli zadržané v Pekingu v decembri a obvinili ich z "vyvolávania hádok a provokovania problémov". To je hmlisté obvinenie, často využívané čínskou vládou proti svojim odporcom, uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Všetky štyri ženy boli prepustené na kauciu, uviedol čínsky aktivista, ktorý si pre obavy z prenasledovania vládou želal zostať v anonymite.

Cchao a skupina jej priateliek sa pridali k protestu, ktorý bol súčasťou série celočínskych demonštrácií proti čínskej "nulovej tolerancie voči covidu". Išlo o všeobecne málo vídaný prejav otvoreného odporu občanov voči ústrednej vláde a nastal po smrti desiatich ľudí v požiari v ujgurskom hlavnom meste Urumči na severozápade Čínskej ľudovej republiky. Mnohí sa pýtali, či práve protikoronavírusové obmedzenia nezabrzdili záchrannú akciu.

Protesty boli pre vládnucu komunistickú stranu najväčšou otvorenou výzvou za posledné desaťročia. Mladí ľudia v Šanghaji dokonca skandovali heslá, aby prezident republiky Si Ťin-pching odstúpil.

V prvých rokoch pandémie Čína zvládala nákazu zavádzaním prísnych lockdownov, pre ktoré ľudia uviazli doma nadlho, niekedy až na celé mesiace.