Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

Čínsky vedec:Možnosť úniku covidu z laboratória by sa nemala vylučovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako uviedla BBC, podľa mnohých vedcov váha dôkazov naznačuje, že najpravdepodobnejším scenárom je prirodzený pôvod, teda že koronavírus sa preniesol zo zvierat na ľudí.

Londýn 30. mája (TASR) - Možnosť, že koronavírus unikol z laboratória, by sa nemala vylučovať, povedal vedec a bývalý hlavný odborník čínskej vlády profesor George Gao. TASR prevzala utorkovú správu z tlačovej agentúry DPA.

Názor tohto virológa a imunológa je v ostrom protiklade s názorom čínskej vlády, ktorá odmieta všetky domnienky, že koronavírus pochádzal z laboratória v stredočínskom meste Wu-chan.

"Vždy všetko pokladajte za možné. Taká je veda. Nič nevylučujte," poveal Gao, bývalý riaditeľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v podcaste "Horúčka: Pátranie po pôvode covidu" stanice BBC Radio 4.

Gao vlani odišiel z CDC, kde zohral kľúčovú úlohu pri riešení pandémie a v pátraní, ako sa začala. V súčasnosti je podpredsedom Čínskej národnej nadácie pre prírodné vedy.

Čínske veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve pre BBC uviedlo: "Takzvaný únik z laboratória je klamstvo vymyslené protičínskymi silami. Je politicky motivované a nemá žiadny vedecký základ."

Teória, že koronavírus náhodou unikol z laboratória, sa znovu vynorila tento rok vo februári. Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray povedal, že práve odtiaľ "s najväčšou pravdepodobnosťou" pochádzal - hoci medzi americkými spravodajskými službami v tom nie je zhoda.

Ako uviedla BBC, podľa mnohých vedcov váha dôkazov naznačuje, že najpravdepodobnejším scenárom je prirodzený pôvod, teda že koronavírus sa preniesol zo zvierat na ľudí.

Ďalšou domnienkou je, že koronavírusom sa nakazil účastník výskumu zameraného na lepšie pochopenie hrozby vírusov pochádzajúcich z prírody.

Vo Wu-chane je sídlo Wuchanského virologického ústavu (WIV) v ktorom dlhoročne skúmajú koronavírusy. Profesor Gao pre BBC povedal, že prebehlo oficiálne vyšetrovanie tohto ústavu a "že laboratórium pozorne prekontrolovali odborníci na túto oblasť".

Výsledok kontroly nevidel, ale "počul", že laboratórium dostalo potvrdenie správnosti. Gao ešte uviedol: "Myslím si, že ich záverom je, že sa tam dodržali všetky postupy. Nezistili žiadne chybné konanie."

Pátranie po možnom vysvetlení koronavírusu spôsobujúcom ochorenie COVID-19 sa na začiatku pandémie sústreďovalo na blízky wuchanský trh s morskými plodmi a na nemocnice.