Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Členovia EÚ dostanú na boj proti omikronu 20 miliónov dávok vakcíny

Na snímke zdravotník pripravuje vakcínu proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech na provizórnom vakcinačnom centre na trhu v srbskom Belehrade 4. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že omikron sa do polovice januára stane dominantným variantom v EÚ, kde je plne zaočkovaných 67 percent populácie.

Brusel 19. decembra (TASR) - Členské krajiny EÚ dostanú v prvých troch mesiacoch roku 2022 od konzorcia Pfizer-BioNTech ďalších 20 miliónov dávok vakcíny na boj proti rýchlo sa šíriacemu koronavírusovému variantu omikron, oznámila v nedeľu Európska komisia (EK).

Podľa agentúry AFP EK uviedla, že členské štáty EÚ dostanú päť miliónov dávok v januári, päť miliónov vo februári a desať miliónov v marci.

"Tieto dávky sú nad rámec už naplánovaných 195 miliónov dávok od Pfizer-BioNTech, čím sa celkový počet dodávok v prvom štvrťroku zvýšil na 215 miliónov," uviedla EK.

Podľa nej je úplné zaočkovanie a preočkovanie "teraz ešte naliehavejšie než kedykoľvek predtým" vzhľadom na "očakávaný rýchly nárast infekcií v dôsledku variantu omikron".

EÚ má v roku 2022 dostať celkovo 650 miliónov dávok od Pfizer-BioNTech. Očakáva sa, že omikron sa do polovice januára stane dominantným variantom v EÚ, kde je plne zaočkovaných 67 percent populácie, dodala AFP.