Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Belgicko zatiaľ nevyzýva na povinné očkovanie zdratovníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Od 19. júla Belgicko spúšťa aj očkovanie pre deti vo veku od 12 do 16 rokov.

Belgicko 14. júla (TASR) – Očkovanie zamestnancov v nemocniciach alebo domovoch dôchodcov nebude v Belgicku povinné. Podľa televíznej stanice RTBF o tom v stredu rozhodli ministri zdravotníctva na federálnej a regionálnej úrovni.

Takzvaná medzirezortná konferencia, združujúca ministrov zdravotníctva na rôznych úrovniach štátnej správy, sa však chce zasadiť za zvýšenie informovanosti zdravotníckeho personálu o potrebách a výhodách očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zámerom ministrov je zvýšiť povedomie zdravotného personálu a osloviť v tomto duchu aj sociálnych partnerov a profesijné organizácie aktívne v oblasti zdravotníctva.

Zároveň s tým však vláda preskúma, aké sú právne možnosti povinného očkovania zdravotníckych pracovníkov, čo znamená, že povinné očkovanie nie je celkom vylúčené.

Toto objasnenie prichádza po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil vo Francúzsku povinné očkovanie zdravotníckeho personálu a podobné opatrenia už hlásia aj iné členské krajiny EÚ.

V Belgicku bolo začiatkom tohto týždňa plne zaočkovaných 54,96 percenta dospelej populácie a prvú dávku proticovidových vakcín dostalo už 81,56 percenta osôb vo veku nad 18 rokov. Najvyššia miera zaočkovanosti, nad 90 percent, je u seniorov nad 65 rokov. Od 19. júla Belgicko spúšťa aj očkovanie pre deti vo veku od 12 do 16 rokov.