Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Koronavírus

Covidová pomoc bola úspešná, NKÚ však varuje pred možným zneužitím

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Pri žiadostiach o podporu podľa NKÚ najčastejšie chýbali alebo boli nepresné údaje o počte zamestnancov, sídle a dátume vzniku firmy.

Bratislava 7. júla (TASR) - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) v rámci projektu Prvá pomoc vyplatilo 2,5 miliardy eur. Dve tretiny boli využité na podporu zamestnávateľov, zvyšok živnostníkov. V piatok o tom informoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Kontrolóri sa obávajú možného zneužitia štátnej pomoci a NKÚ nesúhlasí s vylúčením subjektov, ktorých zakladateľom bola miestna samospráva.

"Analytici úradu získali dostatočné uistenie o tom, že vďaka intervencii rezortu práce sa podarilo na Slovensku udržať pracovné miesta, štátna pomoc pomohla podnikateľom prežiť ťažké obdobie spôsobené ochorením COVID-19. Zároveň však musíme upozorniť na skutočnosť, že v mimoriadnych situáciách je potrebné aktivovať všetky stupne vnútornej kontroly, aby sa predišlo zneužitiu verejných zdrojov či finančným podvodom," uviedol predseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Pri žiadostiach o podporu podľa NKÚ najčastejšie chýbali alebo boli nepresné údaje o počte zamestnancov, sídle a dátume vzniku firmy. Štvrtina prijímateľov mala sídlo na adrese, ktorá sa vyskytovala v zozname adries dva a viackrát. Tieto nezrovnalosti môžu byť podľa šéfa úradu znakom zneužitia štátnej finančnej pomoci zo strany žiadateľa. Na základe týchto údajov NKÚ ponúkol MPSVR, ako poskytovateľovi pomoci so zodpovednosťou kontroly, asistenciu pri bližšej inšpekcii.

Najväčší objem finančnej pomoci smeroval na západ Slovenska, do okresov Bratislava I a II. Najmenej Prvú pomoc využili v troch okresoch východného Slovenska – Medzilaborce, Sobrance a Gelnica. Z hľadiska počtu prijímateľov bolo najviac z okresov Stará Ľubovňa, Kežmarok a Námestovo. Najnižší počet podnikateľov, využívajúcich pomoc, bol z Bratislavy a Krupiny.

Hlavné mesto Bratislava poukázalo, že samosprávy od začiatku zohrávali kľúčovú úlohu pri zvládaní koronakrízy. Často suplovali aj úlohy štátu. Spomína, že bratislavský dopravný podnik v súvislosti s pandémiou zaznamenal 30-miliónový výpadok tržieb, ktorý mu vláda odmietla kompenzovať. "Vnímali sme ako nespravodlivé a diskriminačné, že súkromné dopravné firmy v 54 mestách po celom Slovensku túto štátnu kompenzáciu čerpať môžu a štyri samosprávne dopravné podniky (v Bratislave, Košiciach, Prešove a Žiline) ju čerpať nemôžu," povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Mesto verí, že stanovisko NKÚ prispeje k doriešeniu situácie a finančnú kompenzáciu dopravný podnik aj Bratislava získa.