Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Česko hlási ďalší prípad omikronu, na južnej Morave sa nakazil školák

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

O výskyte nových variantov, vrátane mutácie omikron, je rýchlo informovaná krajská hygienická stanica, aby mohla zaistiť prednostné trasovanie prípadných kontaktov, uviedla hovorkyňa.

Brno 13. decembra (TASR) - Laboratórium Fakultnej nemocnice v Brne (FNB) odhalilo už siedmy prípad koronavírusového variantu omikron. Nakazeným je školák z mesta Adamov v okrese Blansko, kde už vyšetrenia potvrdili omikron pred niekoľkými dňami. Informoval o tom v pondelok spravodajský server Novinky.cz.

Podľa tohto zdroja odhalili antigénne testy minulý týždeň v škole v Adamove viac detí s koronavírusom – nie je tak vylúčené, že počet tých, u ktorých pôjde o omikron, môže byť ešte vyšší.

"Všetky prípady boli odhalené z rutinného testovania pomocou metódy diskriminačnej PCR, ktorá bola následne doplnená o celogenómové sekvenovanie. U podozrivých prípadov bol potvrdený variant omikron," potvrdila hovorkyňa FNB Veronika Plachá.

"Nakazení majú ľahký alebo bezpríznakový priebeh ochorenia. Nikto z infikovaných variantom omikron nemal cestovateľskú anamnézu či kontakt s niekým, kto nedávno pricestoval do Českej republiky. Možno teda hovoriť o komunitnom šírení. O výskyte nových variantov, vrátane mutácie omikron, je rýchlo informovaná krajská hygienická stanica, aby mohla zaistiť prednostné trasovanie prípadných kontaktov," dodala hovorkyňa.

Asi tretina laboratórií v republike – vrátane laboratória vo FNB – je schopná odhaliť nové varianty koronavírusu pri základnom testovaní, respektíve takéto laboratóriá odhalia nastupujúce varianty s vyššou pravdepodobnosťou.

"Reálny výskyt mutácie možno však predpokladať aj v ostatných oblastiach republiky," poznamenala Plachá s tým, že oddelenie klinickej mikrobiológie a imunológie brnianskej nemocnice pomáha s testovaním a vyhodnotením vzoriek z časti Kraja Vysočina a z niekoľkých nemocníc z Juhomoravského kraja.