Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

V ČR pribudlo o desať prípadov menej ako pred týždňom

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Reprodukčné číslo, udávajúce rýchlosť šírenia sa nákazy, zostalo na hodnote 0,90.

Praha 1. augusta (TASR) - Testy odhalili v sobotu v Česku 117 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je o desať prípadov menej ako pred týždňom.

Reprodukčné číslo, udávajúce rýchlosť šírenia sa nákazy, zostalo na hodnote 0,90 - znamená to, že epidémia sa ďalej spomaľuje. Hospitalizovaných s covidom je v Česku momentálne 44 osôb, informoval v nedeľu webový server iDNES.cz.

Počty novo potvrdených prípadov nákazy boli v uplynulom týždni až na jednu výnimku každý deň nižšie ako v týždni predchádzajúcom. PCR testov, ktoré sa používajú ako diagnostické a potvrdzujúce, bolo pritom zhruba rovnako, v niektorých dňoch dokonca o niekoľko tisíc viac.

Vyplýva to z údajov zverejnených ministerstvom zdravotníctva; potvrdzuje sa tak pozvoľný pokles epidémie.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Michal Svítok

Tomu zodpovedá aj sedemdňová incidencia. Už druhý deň sa pohybuje na úrovni 11 nakazených na 100.000 obyvateľov za uplynulých sedem dní. Reprodukčné číslo zostalo na hodnote 0,90 - nie každý pozitívne testovaný tak nakazí niekoho ďalšieho.

Nízke počty nakazených sa prejavujú aj v nemocniciach. S covidom je v nich momentálne 44 ľudí, v piatok ich bolo 50. Z toho desať je v ťažkom stave.

Pokračuje tiež očkovanie proti covidu. Českí zdravotníci už aplikovali vyše desať miliónov dávok, dáta za sobotu však rezort ešte nezverejnil.

V Česku sa v nedeľu znovu čiastočne uvoľňujú protiepidemické opatrenia. Na športových a kultúrnych podujatiach môže byť až 7000 ľudí vonku a 3000 ľudí vnútri s testom na koronavírus, po prekonaní ochorenia v uplynulých 180 dňoch alebo s očkovaním.

Zmenšujú sa tiež povinné rozostupy; v tanečných podnikoch smú ľudia s potvrdením o bezinfekčnosti tancovať. Zvýšila sa aj kapacita bazénov a kúpalísk.