Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Vo veľkých českých mestách je zaočkovanosť proti covidu 60 percent

Žena dostáva vakcínu od spoločnosti Pfizer/Biontech v novom očkovacom centre v budove O2 Universum v Prahe 9. apríla 2021, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vakcínu proti koronavírusu nedostalo z rôznych dôvodov – ako je napríklad nezáujem – zhruba 550 000 ľudí starších než 60 rokov.

Praha 10. augusta (TASR) – V českej metropole Praha je zaočkovanosť populácie staršej ako 16 rokov aspoň jednou dávkou na úrovni 65 percent. Podobne sú na tom aj ďalšie veľké české mestá.

Vyplýva to z údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIS), z ktorých v utorok citoval spravodajský server Novinky.cz.

Pražské čísla zodpovedajú aj celkovým dátam v súvislosti so zaočkovanosťou dospelej populácie v Česku. Zhruba 65 percent ľudí v ČR má doteraz ukončené očkovanie, dostalo prvú dávku vakcíny alebo čaká na termín očkovania.

V Hradci Králové dostalo aspoň prvú dávku takmer 68 percent ľudí nad 16 rokov, v Českých Budějoviciach je to 64,2 percenta, v Brne necelých 64 a v Plzni 63 percent. Ostrava sa zatiaľ drží tesne pod hranicou šesťdesiatky.

„Údaje celkovo poukazujú na pozitívny posun v zaočkovanosti. Naďalej však ukazujú aj na približne desať väčšinou pohraničných oblastí republiky, kde je zaočkovanosť relatívne nízka, a to aj vo viacerých navzájom blízkych obciach. V týchto lokalitách by na jeseň mohli vznikať plošne väčšie ohniská nákazy," upozornil riaditeľ ÚZIS Ladislav Dušek.

Vo veľkých mestách je zároveň najviac zaočkovaných seniorov, ktorí patria s ohľadom na covid k najrizikovejším skupinám obyvateľstva. Vo vymenovaných mestách sa zaočkovanosť ľudí nad 60 rokov pohybuje na úrovni približne 80 percent.

Nižšia zaočkovanosť seniorov je zrejmá v menších obciach, z ktorých je horšia dostupnosť do očkovacích centier.

„Iba približne desať obcí má zaočkovanosť seniorskej populácie pod 50 percent. Tieto obce nie sú kumulované podľa regiónov, ale ide skôr o obmedzenú dostupnosť očkovacích miest. Percentuálne je však všeobecne zaočkovanosť seniorskej populácie značná," poznamenal šéf zdravotníckych štatistikov.

Oproti číslam z konca júla mierne poklesol celkový počet nezaočkovaných seniorov. Vakcínu proti koronavírusu nedostalo z rôznych dôvodov – ako je napríklad nezáujem – zhruba 550 000 ľudí starších než 60 rokov. Z nich približne 100 000 už covid prekonalo.