Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Koronavírus

UVOĽNENIE V ČESKU: Z pandemických opatrení ostane asi len respirátor

Na archívnej snímke Karlov most v Prahe. Foto: TASR/AP

Povinnosť preukazovať sa covidpasom v niektorých prevádzkach už zrušil Najvyšší správny súd.

Praha 9. februára (TASR) - Ak sa pandemická situácia v Českej republike bude vyvíjať ako doposiaľ, od marca ostane jediným protipandemickým opatrením povinnosť nosiť vo vnútorných priestoroch respirátor. Oznámil to v stredu premiér Petr Fiala, informuje TASR na základe informácií spravodajského servera Seznam Zprávy.

Česká vláda v stredu rozhodla o zrušení kontrol covidpasov v reštauráciách, službách a na hromadných kultúrnych a športových podujatiach. Od štvrtka sa rušia všetky limity počtu osôb v predajniach či pri stole v pohostinstvách.

Do 18. februára ešte bude platiť limit 1000 divákov na kultúrnych a športových podujatiach. Po novom budú môcť potom do hľadiska vpustiť 1000 divákov na sedenie plus polovicu zvyšnej kapacity.

"Postupne budeme zvyšovať počty účastníkov na kultúrnych a športových akciách s výhľadom, že od 1. marca ostane len veľmi málo obmedzujúcich opatrení – prakticky len nosenie respirátorov," oznámil Fiala, ktorý očakáva ďalšie zlepšenie pandemickej situácie v priebehu marca.

Povinnosť preukazovať sa covidpasom v niektorých prevádzkach už zrušil Najvyšší správny súd.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Vláda ešte minulý týždeň rozhodla, že povinné testovanie nezaočkovaných a neprekonavších vo firmách a tiež v školách skončí 18. februára.

V platnosti však ostáva povinnosť karantény v prípade pozitívneho testu na koronavírus – aj antigénového – a kontaktu s nakazenou osobou. Karanténa má v prípade bezpríznakového priebehu trvať päť dní, nasledujúcich päť dní sa odporúča nosiť respirátor. Karanténu v prípade pozitívneho antigénového testu môže skrátiť negatívny PCR test.

V karanténe, resp. izolácii bolo v utorok podľa oficiálnych údajov takmer šesť percent obyvateľov ČR.