Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Koronavírus

DAC hlási prípady koronavírusu, derby s Trnavou by covid nemal ohroziť

Na snímke v popredí futbalový útočník Yhoan Many Andzouana počas prvého spoločného tréningu hráčov DAC 1904 Dunajská Streda na začiatku zimnej prípravy 6. januára 2022 v Dunajskej Strede. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Bezpečnosť hráčov, trénerov a zamestnancov klubu zostáva v DAC prioritou, preto sa aj tradičná predsezónna tlačová konferencia presunula na budúci utorok.

Dunajská Streda 8. februára (TASR) - V slovenskom futbalovom klube DAC Dunajská Streda sa len pár dní pred štartom jarnej časti Fortuna ligy 2021/2022 objavil koronavírus. Víkendové derby so Spartakom Trnava v 20. kole by však nemalo byť ohrozené.

Na základe pravidelného testovania mužstva sa objavil medzi hráčmi a členmi realizačného tímu pozitívny výsledok ochorenia COVID-19. Prvé prípady boli odhalené ešte počas sústredenia v Turecku. "Napriek tomu, že sme dôsledne dodržiavali všetky predpisy, nevyhli sme sa nakazeniu. Štyria hráči a člen medicínskeho tímu museli zostať v karanténe v Beleku, ale už sa medzičasom vrátili domov. Táto skutočnosť ovplyvnila našu prípravu," vysvetlil pre oficiálny web klubu tréner DAC Joao Janeiro.

Celé mužstvo, teda všetci hráči aj celý realizačný tím, je kompletne zaočkované. Mnohí z nich dokonca aj treťou dávkou. "Vieme, aký je variant omikron infekčný, a tiež to, že náš región je momentálne azda najviac postihnutý na celom Slovensku. Preto sme v klube zaviedli ešte prísnejšie postupy, ktoré idú ďaleko nad rámec povinností uložených Úniou ligových klubov a lokálnymi autoritami. Od začiatku prípravy pravidelne testujeme mužstvo, v Turecku sme vykonávali antigénové testy každý druhý-tretí deň a pred zápasmi absolvovali hráči aj PCR testy. Od príchodu domov pokračujeme v antigénových testoch pred každým jedným tréningom. Vďaka tomuto zodpovednému prístupu sme následne odhalili aj ďalšie prípady, čím sa nám podarilo obmedziť ešte výraznejšie šírenie choroby v kádri. Aj takto však COVID-19 počas uplynulých zhruba dvoch týždňov zasiahol takmer polovicu mužstva," dodal športový riaditeľ Jan Van Daele, a následne zdôraznil: "Napriek uvedenému veríme, že na nedeľný ligový štart budeme pripravení.

Bezpečnosť hráčov, trénerov a zamestnancov klubu zostáva v DAC prioritou, preto sa aj tradičná predsezónna tlačová konferencia presunula na budúci utorok.

DAC ukončil jesennú časť na 4. mieste tabuľky s trojbodovým odstupom za tretím Ružomberkom. Prípravu na jarné pokračovanie začal 6. januára, 11 dní (od 23. januára do 2. februára) strávil na sústredení v Turecku. Celkovo žlto-modrí absolvovali 5 prípravných stretnutí a počas tohto týždňa sa už príprava zameriava na víkendový ligový štart. V úvodnom jarnom kole sa mužstvo predstaví v Trnave. Krajské derby je na programe v nedeľu 13. februára o 17.00 h pred kamerami televízie Dajto. Prítomní môžu byť aj fanúšikovia, predaj lístkov do sektora hostí prebieha do piatka.