Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Koronavírus

Pandémia bude stáť firmy v USA údajne minimálne 4 bilióny dolárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americká centrálna banka prijala rozsiahle monetárne stimuly.

New York 19. marca (TASR) – Pandémia nového koronavírusu bude stáť firmy v USA minimálne 4 bilióny dolárov (3,66 miliardy eur), odhaduje investor Ray Dalio.

"To, čo sa teraz deje, sme nikdy počas nášho života ešte nezažili. Toto je kríza," uviedol v rozhovore pre CNBC Dalio. "Aj jednotlivci budú mať obrovské straty. Je potrebné, aby vláda minula viac peňazí, oveľa viac peňazí. Veľa ľudí skrachuje."

Zakladateľ investičnej spoločnosti Bridgewater Associates odhaduje, že globálne straty firiem v súvislosti s pandémiou dosiahnu 12 biliónov dolárov.

Podľa Dalia by fiškálny stimulačný balík americkej vlády mal dosiahnuť minimálne 1,5 bilióna až 2 bilióny USD v závislosti od formy finančných úľav, ako sú napríklad garancie úverov. Biely dom navrhuje balík stimulov na zmiernenie dôsledkov pandémie v hodnote 850 miliárd dolárov až 1 bilión dolárov. Jeho súčasťou majú byť aj priame platby občanom, zníženie daní a pomoc malým firmám.

Americká centrálna banka (Fed) takisto prijala rozsiahle monetárne stimuly. Okrem zníženia sadzieb takmer na nulu ohlásila, že do ekonomiky napumpuje ďalší 1 bilión dolárov prostredníctvom nákupu aktív. Veľké monetárne stimuly prijali aj ďalšie centrálne banky po celom svete.

Dalio si však myslí, že centrálne banky už nedokážu stimulovať normálnym spôsobom. Dodal, že majú malý priestor ešte viac uvoľniť menovú politiku, keďže úrokové sadzby sa už dostali na dno. "Dostali sme sa do bodu, že sa budú musieť reštrukturalizovať a monetarizovať dlhy," uviedol Dalio.