Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

Dánsko avizuje zatvorenie kultúrnych zariadení a ďalšie obmedzenia

Na archívnej snímke dánska premiérka Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Reštaurácie a nočné kluby budú musieť svoje prevádzky zatvárať o 23.00 h namiesto aktuálne povolenej 24.00 h, pričom predaj alkoholu bude zakázaný už po 22.00 h.

Kodaň 17. decembra (TASR) - Dánska vláda v piatok oznámila, že zatvorí kiná, divadlá, koncertné siene, galérie, múzeá, zábavné parky a obmedzí otváracie hodiny reštaurácií a obdobných zariadení. Dôvodom je rekordný nárast prípadov nákazy koronavírusom, ako aj rýchle šírenie nového variantu omikronu v tejto severskej krajine. Informuje o tom agentúra AFP.

"Divadlá, kiná a koncertné siene sa budú musieť zatvoriť," povedala na tlačovej konferencii dánska premiérka Mette Frederiksenová. "Musíme obmedziť svoje aktivity. Všetci musíme obmedziť spoločenské kontakty," dodala.

Vláda občanom odporučila, aby stretávanie obmedzili aj počas nachádzajúcich vianočných sviatkov, uvádza agentúra AP.

Reštaurácie a nočné kluby budú musieť svoje prevádzky zatvárať o 23.00 h namiesto aktuálne povolenej 24.00 h, pričom predaj alkoholu bude zakázaný už po 22.00 h. Frederiksenová okrem toho uviedla, že menšie obchody a reštaurácie (s rozlohou pod 2000 metrov štvorcových) budú musieť obmedziť počet svojich zákazníkov.

Tieto opatrenia, ktoré v piatok oznámila premiérka, ešte musí schváliť parlament.

Dánsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín rekordný počet, a to vyše 11.000 nových prípadov nákazy. Ide o najvyšší prírastok od začiatku pandémie, uviedla Frederiksenová.

Dánsko patrí ku krajinám, ktoré majú aktuálne najvyšší výskyt potvrdených prípadov nákazy novým variantom omikron, ktorý je považovaný za prenosnejší než predošlé varianty. Za posledných 24 hodín tam zaznamenali vyše 2500 prípadov omikronu. AFP však zároveň pripomína, že Dánsko posiela na rozbor do laboratórií viac vzoriek odobratých infikovaným než mnohé iné krajiny.

Frederiksenová v piatok zároveň informovala, že vláda stále počíta s otvorením škôl po vianočných prázdninách, ktoré predĺžila. "Našim cieľom je aj naďalej udržať spoločnosť čo možno najotvorenejšiu," uviedla premiérka s tým, že výrazne reštriktívnejším opatreniam, ako boli tie, ktoré v tejto krajine platili na jar 2020, sa dá teraz "vďaka vakcínam" vyhnúť.