Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Dánsko označilo extrémizmus spojený s pandémiou za teroristickú hrozbu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Všeobecný stupeň teroristického ohrozenia je v Dánsku na úrovni "vážny", čo podľa PET zodpovedá "schopnosti, zámeru a plánovaniu".

Kodaň 29. marca (TASR) - Dánska vnútroštátna bezpečnostná služba v utorok po prvý raz označila "protivládny extrémizmus" spojený s pandémiou koronavírusu za hrozbu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Bezpečnostná a spravodajská služba PET vo svojej výročnej správe uviedla, že hoci tento typ extrémizmu výrazne nezvyšuje úroveň potenciálnej teroristickej hrozby v krajine, situáciu jednoznačne komplikuje.

Podľa PET sa v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 objavili vyhrážky použitia násilia voči verejným činiteľom. Podľa šéfa Centra PET pre analýzu terorizmu Michaela Hamanna sa väčšina prípadov ostrej kritiky voči štátnym predstaviteľom skončila pokojne. V Dánsku bola takáto kritika vyjadrované niekedy aj "vyhrážkami a zastrašovaním", zatiaľ čo v zahraničí vyústila aj do "plánovania alebo vykonania skutočných aktov násilia".

Všeobecný stupeň teroristického ohrozenia je v Dánsku na úrovni "vážny", čo podľa PET zodpovedá "schopnosti, zámeru a plánovaniu". Najväčšou teroristickou hrozbou pre krajinu a jej záujmy v zahraniční sú však naďalej islamské militantné skupiny. Hrozba zasiahnutia dánskeho obyvateľstva teroristickými útokmi však zostáva "veľmi nízka".