Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Dánsko pozastavuje očkovanie proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dánsko najnovšie zaznamenalo pokles v počte nových prípadov nákazy a stabilnú mieru hospitalizácií.

Kodaň 26. apríla (TASR) - Dánsko, ktoré vo februári zrušilo všetky opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu, pozastavuje svoju rozsiahlu vakcinačnú kampaň proti ochoreniu COVID-19. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Dánsky úrad verejného zdravotníctva vo svojom utorkovom vyhlásení poznamenal, že epidémia je pod kontrolou a že úroveň zaočkovanosti v krajine je vysoká.

"Z tohto dôvodu ukončujeme program hromadného očkovania proti COVID-19," povedala Bolette Söborgová zo zmieneného zdravotníckeho úradu.

Doteraz dostalo v Dánsku dve dávky proticovidovej vakcíny približne 81 percent z 5,8 milióna obyvateľov. Tretiu posilňovaciu dávku zatiaľ dostalo 61,6 percenta Dánov.

"Očkovací program plánujeme opätovne otvoriť na jeseň. Bude tomu predchádzať dôkladné odborné posúdenie, koho a kedy očkovať a akými vakcínami," dodala Söborgová.

Dánsko najnovšie zaznamenalo pokles v počte nových prípadov nákazy a stabilnú mieru hospitalizácií, píše AFP.

Keď Dánsko vlani v novembri zasiahla vlna variantu omikron, krajina zintenzívnila svoju vakcinačnú kampaň, čím umožnila rýchlejší prístup k tretej dávke a od polovice januára ponúkla štvrtú dávku najzraniteľnejším obyvateľom.