Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

Dánsko pre koronavírus dočasne uzatvára hranice pre cudzincov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Návrat do Dánska bude umožnený občanom krajiny, cestujúci iných národností budú potrebovať náležitý dôvod na vstup do Dánska.

Kodaň 13. marca (TASR) - Dánsko od soboty dočasne uzavrie svoje hranice pre cudzincov v snahe zastaviť šírenie nového typu koronavírusu. V piatok to oznámila dánska premiérka Mette Frederiksenová, píše agentúra Reuters.

"Všetkým turistom, všetkým cestujúcim, všetkým dovolenkárom a všetkým cudzincom, ktorí nedokážu preukázať dôveryhodný účel vstupu do Dánska, bude na dánskej hranici zamietnutý vstup," vyhlásila Frederiksenová.

Nariadenie podľa nej vstúpi do platnosti v sobotu napoludnie miestneho času a potrvá minimálne do 13. apríla. Nevzťahuje sa na prepravu tovaru vrátane potravín, liekov a priemyselných dodávok.

Návrat do Dánska bude umožnený občanom krajiny, cestujúci iných národností budú potrebovať náležitý dôvod na vstup do Dánska.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok upozornila, že Európa je v súčasnosti epicentrom globálnej pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19.

Celosvetovo bolo infikovaných viac ako 135.000 ľudí, najviac v Číne, kde zomrelo vyše 3000 pacientov a 62.000 sa uzdravilo