Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

Dánsko zrušilo aj posledné opatrenie proti šíreniu koronavírusu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dánske úrady avizovali, že od jari zrejme utlmia program očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Kodaň 29. marca (TASR) - V Dánsku v utorok zrušili aj posledné z opatrení zavedených v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Ľudia prichádzajúci do Dánska nebudú musieť v priebehu 24 hodín absolvovať test, ako tomu bolo doteraz, informovala agentúra DPA.

Toto posledné z proticovidových opatrení sa vzťahovalo len na osoby, ktoré neboli zaočkované alebo toto ochorenie ešte neprekonali. Povinnosť absolvovať test mali pritom len cestujúci prichádzajúci z krajín mimo EÚ a schengenského priestoru.

Dánsko zrušilo väčšinu epidemiologických obmedzení už od 1. februára, hoci v tom čase ešte v krajine pribúdali rekordné počty novonakazených. V platnosti zostalo len niekoľko opatrení, ktoré sa tiež postupne rušili.

Dánske úrady avizovali, že od jari zrejme utlmia program očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zdôvodnili to tým, že dominantný variant omikron vyvoláva zvyčajne len mierne ochorenie, ako aj rozsiahla imunita v dôsledku vysokej zaočkovanosti.

V Dánsku dospeli k záveru, že COVID-19 už nepredstavuje "spoločensky nebezpečné ochorenie", keďže zdravotnícke zariadenia už nezažívajú taký nápor pacientov, aký bol v predchádzajúcich vlnách pandémie.

Podľa DPA počet nakazených v Dánsku v posledných týždňoch prudko poklesol, čo je však spôsobené aj oveľa menším počtom vykonaných testov.