Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Dievča sfalšovalo PCR test, aby mohlo na disko. Zaplatí pokutu 320 eur

Zamestnanec vyhodnocuje rýchlotest na koronavírus. Foto: TASR/AP

Prokurátorka odmietla zastaviť stíhanie neplnoletej osoby, zdôrazňujúc, že proces musí mať celospoločensky výchovný charakter.

Viedeň 3. januára (TASR) - Isté 17-ročné dievča z Rakúska bude musieť zaplatiť pokutu 320 eur za sfalšovanie negatívneho PCR testu na koronavírus, s ktorým sa v septembri pokúsilo dostať na diskotéku. Rozhodol o tom krajinský trestný súd vo Viedni, informovala v pondelok agentúra APA.

Vinníčka test akceptovala, avšak keďže nemala na súde právne zastupovanie, rozsudok nenadobudol právoplatnosť.

Dievča si podľa súdu nezaobstaralo aktuálny PCR test, ktorý sa v tom čase vyžadoval pri vstupe na diskotéku, ale sa rozhodlo pomocou počítačového programu upraviť svoj starý PCR test. Podvod však odhalili pri snímaní QR kódu pred vstupom do lokálu.

Prokurátorka odmietla zastaviť stíhanie neplnoletej osoby, zdôrazňujúc, že proces musí mať celospoločensky výchovný charakter.

Obžalovaná sa bránila tým, že prekonala ochorenie COVID-19, avšak v čase incidentu už odvtedy uplynulo sedem mesiacov. V škole ju pravidelne testovali pomocou antigénových testov, ktoré boli podľa nej opakovane negatívne. APA však v tejto súvislosti zdôrazňuje, že PCR testy majú väčšiu výpovednú hodnotu než antigénové testy.