Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Koronavírus

Diskusii vo formáte S3 vo Viedni dominovala pandémia koronavírusu

Na archívnej snímke predseda Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgang Sobotka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka informoval svojich partnerov zo Slovenska a Česka o tom, že v Rakúsku prebieha široká diskusia o zvýhodňovaní zaočkovaných.

Viedeň/Bratislava 27. augusta (TASR) - Pandémia koronavírusu bola hlavnou témou neformálneho rokovania predsedovia parlamentov Slovenska, Česka a Rakúska v takzvanom Slavkovskom formáte (S3). Predseda Národnej rady Rakúskej republiky Wolfgang Sobotka v piatok privítal svojich partnerov na zámku Grafenegg. Informovala o tom Kancelária NR SR.

"Dnešné rokovanie bolo veľmi podnetné. Koordinovali sme svoje postoje k očkovaniu. Z každej krajiny, kde prevládla pandémia Covid-19, si vieme vziať rôzne skúsenosti. Mojich partnerov zaujal predovšetkým náš Covid automat, ktorý má jasné fázy týkajúce sa otvárania alebo zatvárania obchodov či služieb,“ uviedol predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár.

Predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček počas neformálneho stretnutia vyzdvihol pandemický zákon, ktorý bol prijatý v Česku.

"Boli sme jednou z najviac zasiahnutých krajín pandémiou COVID-19, mnohí ľudia majú v tele vytvorené protilátky. V súčasnosti preto v ČR prebiehajú odborné diskusie (o tom), akým spôsobom budeme uznávať prekonanie tohto ochorenia s vytvorenými protilátkami," uviedol Vondráček.

Predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka informoval svojich partnerov zo Slovenska a Česka o tom, že v Rakúsku prebieha široká diskusia o zvýhodňovaní zaočkovaných.

"Z nášho pohľadu sa na to pozeráme aj tak, že očkovaní síce splnili požiadavky, ale sú diskriminovaní," konštatoval Sobotka.

V rámci neformálneho rokovania sa predsedovia zákonodarných zborov dotkli aj témy cestovného ruchu a ďalších oblastí, medzi ktorými boli digitálna agenda, či cezhraničná spolupráca. Piatkové neformálne rokovanie bolo v poradí šiestym stretnutím tohto parlamentného formátu.