Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Koronavírus

Do Nemecka dovolia cestovať už len občanom iných krajín EÚ

Nemeckí policajti kontrolujú autá na nemecko-rakúskej hranici 16. marca 2020 v nemeckom Kiefersfeldene. Nemecko od pondelkového rána zaviedlo rozsiahle kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom. Foto: TASR/AP

Výnimky majú platiť pre občanov tzv. tretích štátov s dlhodobým právom na pobyt v niektorom zo štátov Únie.

Berlín 17. marca (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer nariadil obmedziť vstup občanov krajín mimo Európskej únie do Nemecka, čím chce zmierniť nebezpečenstvo nakazenia ďalších ľudí novým druhom koronavírusu. Tlačová agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na vyhlásenie Seehoferovho rezortu, zverejnené v utorok večer.

Najnovšie opatrenie v rámci koronavírusovej krízy sa podľa neho vzťahuje na medzinárodnú leteckú a námornú dopravu, a to na spojenia, ktoré majú východiskový bod mimo Európskej únie. Výnimky majú platiť pre občanov tzv. tretích štátov s dlhodobým právom na pobyt v niektorom zo štátov Únie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová medzitým v utorok vyhlásila, že občania tretích štátov budú mať pre koronavírusovú pandémiu na 30 dní zakázané cestovať na územie celej 27-člennej Európskej únie. Výnimku z tohto opatrenia, na ktorom sa dohodli členovia Únie, majú mať občania štátov Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) a Británie.

Podľa údajov DPA bolo v Nemecku dosiaľ potvrdených viac ako 6000 prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Celkove 13 ľudí v dôsledku nákazy v krajine zomrelo.