Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Prokopová si nemyslí, že povinnosť očkovania zvýši zaočkovanosť

Na archívnej snímke Elena Prokopová. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb a učiteľov.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová si nemyslí, že povinnosť očkovania zvýši zaočkovanosť. Ako uviedla v pondelok, rozhodnutie o povinnom očkovaní niektorých skupín ľudí bude potrebné veľmi dôsledne zvážiť.

„Treba skôr apelovať na to, aké je toto očkovanie dôležité," uviedla Prokopová. Zároveň má pocit, že po tom, ako sa uvoľnili opatrenia, ľudia prestávajú vnímať dôležitosť očkovania.

„Chceme využiť kompletne všetky nástroje, ktoré sú na dobrovoľné motivovanie ľudí. Nemyslím si, že by sme ich mali motivovať finančne, príkazmi alebo inými spôsobmi," uviedol v pondelok minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Ako tvrdí, očkovaním všetci ochraňujú nielen svoje zdravie, ale aj zdravie svojej rodiny.

„My hovoríme, že k tomu vytvárame aj prostredie na vzdelanie. Zatiaľ skúsme využiť ešte všetky tieto mechanizmy, kým príde k nejakým ostatným opatreniam," poznamenal minister školstva.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) má už pripravený materiál k povinnému očkovaniu. Uviedol to v pondelok pre novinárov.

„Môžeme sa baviť o tom, či áno alebo nie povinné očkovanie a pre ktorú skupinu. Verím však, že téma bude mať ešte vývoj, nie je to ešte akútne," dodal minister. Povinné očkovanie by sa mohlo podľa neho týkať zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb a učiteľov.