Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

ECB zasiahne na trhu dlhopisov, okrem iného dodatočnými nákupmi

Na archívnej snímke sídlo Európskej centrálnej banky vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

ECB oznámila, že do konca tohto roka v reakcii na pandémiu nakúpi dlhopisy v hodnote 120 miliárd eur nad rámec súčasného programu.

Frankfurt nad Mohanom 15. marca (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) je pripravená vyriešiť neodôvodnené rozpätia vo výnosoch dlhopisov eurozóny, a dokonca zvýšiť ich nákupy. Cieľom je zmierniť dôsledky nového koronavírusu, povedal to člen Rady guvernérov Fabio Panetta v rozhovore pre milánsky denník Corriere della Sera.

Ide o posledný z radov krokov ECB po tom, ako prezidentka banky Christine Lagardová nahnevala investorov a ďalších guvernérov, keď uviedla, že nie je úlohou ECB pomáhať vírusom napadnutým krajinám, napríklad Taliansku, na trhu dlhopisov.

"Turbulencia, ktorá v posledných dňoch zasiahla trh talianskych suverénnych dlhopisov, je neželanou udalosťou, ktorú je potrebné zvládnuť," cituje Panettu agentúra Reuters. "Výrazný a neodôvodnený nárast rozpätí v súvislosti so zdravotnou núdzou bude rezolútne potlačený," uviedol.

ECB oznámila, že do konca tohto roka v reakcii na pandémiu nakúpi dlhopisy v hodnote 120 miliárd eur nad rámec súčasného programu, v rámci ktorého každý mesiac nakupuje dlhopisy za 20 miliárd eur s cieľom podporiť infláciu v eurozóne.