Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Koronavírus

EK schválila použitie vakcíny zameranej proti novým variantom omikronu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novú vakcínu už skôr odporučila na schválenie Európska agentúra pre lieky. Konzorcium farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech požiadalo o jej schválenie ešte 26. augusta.

Brusel 12. septembra (TASR) - Európska komisia v pondelok schválila použitie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktorá sa zameriava aj na subvarianty koronavírusového variantu omikron. Oznámila to predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. TASR správu prevzala z vyjadrenia EK na sociálnej sieti a z agentúry DPA.

"Vieme, že covid stále predstavuje hrozbu," napísala na Twitteri von der Leyenová. "Preto sme schválili vakcínu Pfizer/BioNTEch proti súčasným variantom - v nadväznosti na odporúčanie EMA," dodala. Očkovanie je podľa nej stále najlepší spôsob, ako sa chrániť pred ochorením COVID-19.

Novú vakcínu už skôr v pondelok odporučila na schválenie Európska agentúra pre lieky (EMA). Konzorcium farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech požiadalo o jej schválenie ešte 26. augusta.

Európska komisia a EMA začiatkom septembra schválili na použitie prvé dve vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2 prispôsobené na variant omikron. Očkovacia látka odobrená v pondelok sa zameriava aj na subvarianty omikronu BA.4 a BA.5. Ide o prispôsobenú vakcínu Comirnaty, ktorá využíva technológiu mRNA, a je určená pre osoby nad 12 rokov, ktoré už majú základné očkovanie proti covidu.