Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Koronavírus

Eli Lilly stiahla žiadosť o schválenie svojho lieku na covid

Na archívnej snímke z 26. apríla 2017 sídlo americkej farmaceutickej firmy Eli Lilly v Indianapolise. Foto: TASR/AP

V liste adresovanom Bruselu spoločnosť uviedla, že vzhľadom na nízky dopyt zo strany členských štátov EÚ sa jej neoplatí poskytovať ďalšie dáta, ktoré si od nej regulačný úrad vyžiadal.

Amsterdam 3. novembra (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) ukončila proces priebežného hodnotenia lieku proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Eli Lilly. Táto americká farmaceutická firma stiahla požiadavku na schválenie svojho lieku proti covidu na vlastnú žiadosť. S odvolaním sa na stredajšie stanovisko EMA o tom informovala agentúra DPA.

V liste adresovanom Bruselu spoločnosť uviedla, že vzhľadom na nízky dopyt zo strany členských štátov EÚ sa jej neoplatí poskytovať ďalšie dáta, ktoré si od nej regulačný úrad vyžiadal. "Vzhľadom na súčasný dopyt zo strany členských štátov EÚ spoločnosť Eli Lilly predpovedá, že v dohľadnej budúcnosti nebude potrebné vyrábať žiadne ďalšie/nové lieky," uviedla spoločnosť.

Liek od Eli Lilly je kombináciou monoklonálnych protilátok bamlanivimab a etesevimab na liečbu pacientov s koronavírusom, ktorí nepotrebujú kyslík, ale sú vystavení vysokému riziku závažného priebehu ochorenia COVID-19.

Údaje zo štúdií tohto amerického výrobcu lieku proti covidu experti z EMA preverovali v zrýchlenom procese od marca. Napriek odstúpeniu Eli Lilly zo spomínaného procesu EMA uviedla, že pacienti môžu stále požiadať o túto liečbu na základe bilaterálnych dohôd medzi firmou a jednotlivými členskými krajinami EÚ, píše DPA.

Európska komisia (EK) v septembri oznámila, že s americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly podpísala rámcovú zmluvu o verejnom obstarávaní na dodávku monoklonálnych protilátok na liečbu pre pacientov nakazených koronavírusom. EK vtedy spresnila, že 18 členských štátov už podpísalo dohodu o spoločnom obstarávaní na 220.000 dávok tohto liečiva od firmy Eli Lilly.

Podľa DPA EMA v súčasnosti preveruje údaje o troch liekoch na covid. Výrobcovia ďalších piatich už podali žiadosť o schválenie svojho lieku pre trh Únie. Doteraz bol v Európskej únii na liečbu COVID-19 schválený iba jeden prípravok - remdezivir.