Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Koronavírus

EMA odporučila podmienečnú registráciu lieku Evusheld

Na archívnej snímke z decembra 2020 zamestnankyňa balí do krabičky liečivo Evusheld od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Liek, vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca AB, sa skladá z monoklonálnych protilátok tixagevimab and cilgavimab.

Brusel 25. marca (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila podmienečnú registráciu pre liek Evusheld, ktorý má slúžiť na prevenciu infekcie koronavírusom. TASR o tom informuje na základe vyhlásenia zverejneného na webovej stránke EMA.

Liek, vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca AB, sa skladá z monoklonálnych protilátok tixagevimab and cilgavimab. Tieto účinné látky sa dokážu napojiť na na tzv. hrotovú bielkovinu (spike proteín) vírusu SARS-CoV-2, čím mu zabránia vniknúť do ľudských buniek.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) prijal svoje rozhodnutie na základe štúdie s viac ako 5000 účastníkmi. Dve dávky injekčne podávaného lieku v nej znížili pravdepodobnosť nákazy o 77 percent. Odborníci odhadujú, že takto nadobudnutá ochrana pred vírusom vydrží najmenej šesť mesiacov.

Pozorované nežiaduce účinky boli väčšinou mierne, informuje na Facebooku slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že najčastejšie bola hlásená citlivosť alebo reakcie v mieste vpichu.

Štúdie boli zrealizované pred objavením variantu omikron, všíma si ŠÚKL. Účinnosť lieku Evusheld na omikron a jeho jednotlivé subvarianty EMA posúdi v najbližších týždňoch.