Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Koronavírus

EMA prijala žiadosť o priebežné hodnotenie vakcíny od Sanofi Pasteur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nateraz nie je známe, kedy bude vakcína od Sanofi Pasteur registrovaná.

Amsterdam 20. júla (TASR) - Európska agentúra pre lieky (EMA) prijala žiadosť o priebežné hodnotenie novej vakcíny proti COVID-19 od francúzskej spoločnosti Sanofi Pasteur. Vakcína má názov Vidprevtyn. Informovala o tom agentúra AFP.

"EMA posúdi súlad Vidprevtynu s normami EÚ pre účinnosť, bezpečnosť a vysokú kvalitu," píše sa v správe EMA.

Úlohou vakcíny Vidprevtyn je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vidprevtyn je vakcína na báze proteínu a obsahuje laboratórne vytvorený spike proteín, informoval na sociálnej sieti Facebook Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Spike proteín je pritom len malou časťou vírusu a nie je schopný vyvolať infekciu COVID-19. Okrem spike proteínu vakcína obsahuje aj pomocnú látku, ktorej úlohou je posilnenie imunitnej odpovede.

Nateraz nie je známe, kedy bude vakcína od Sanofi Pasteur registrovaná. Priebežné hodnotenie Výboru EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) však umožňuje celý proces urýchliť. Spoločnosti totiž dodávajú údaje o vakcínach postupne, podľa toho, ako sú k dispozícii. Keď má výrobca k dispozícii kompletné údaje o bezpečnosti, účinnosti a farmaceutickej kvalite vakcíny, môže požiadať o registráciu.

ŠÚKL dodáva, že v priebežnom hodnotení sú momentálne aj vakcíny od spoločností Novavax, CureVac a Sinovac, a tiež vakcína Sputnik V.